Αφότου ο Mario Draghi άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι προσδοκίες για μία νέα μείωση των επιτοκίων -σε μια προσπάθεια να αποκρούσει η τράπεζα τις επιπτώσεις από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του παγκόσμιου πανικού-, έχουν αυξηθεί.
Τη στιγμή που οι μειώσεις των επιτοκίων θεωρούνται ως ένας τρόπος για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αποδυνάμωση του νομίσματος, οι αναλυτές της Morgan Stanley, προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να συμβεί το ακριβώς αντίθετο εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την επέκταση του QE.
“Οι περαιτέρω κινήσεις προς τις πολιτικές αρνητικών επιτοκίων δεν θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στο ευρώ κατά την εκτίμησή μας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής του έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αντίθετα, ανησυχούμε ότι διαβρώνει την κερδοφορία των τραπεζών, και δημιουργεί νέους συστημικούς κινδύνους”, σύμφωνα με τη Morgan Stanley
“Το κάλεσμα της ΕΚΤ στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων είναι ένα επικίνδυνο πείραμα” υποστήριξαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Morgan Stanley. Κάτι τέτοιο θα συρρίκνωνε τα κέρδη της ΕΚΤ κατά 5-10% ενώ θα ενίσχυε την πιθανότητα να επεκταθεί ο κίνδυνος των επισφαλών δανείων και εκτός ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη έχουν έρθει αντιμέτωπες με ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2016, έχοντας καταγράψει απώλειες 20% εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, τη συρρίκνωση κερδών και τις κρίσιμες διαστάσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
“Η πιστωτική ώθηση στράφηκε αρνητικά, οι αιτήσεις νέων δανείων έχουν επιβραδυνθεί, και η συστηματική πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αυξηθεί”, τόνισαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.