Quantcast
Μέση Ανατολή: Σε ποια περίπτωση θα εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με τους αναλυτές - enikonomia.gr
share

Μέση Ανατολή: Σε ποια περίπτωση θα εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με τους αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Ξεπέρασε  σήμερα το επίπεδο των 75 δολαρίων το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου μετά το μεγαλύτερο στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ αλλά και λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα το Ιράν είχε πει πως η πυραυλική του επίθεση στο Ισραήλ έχει τελειώσει, ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν την Τεχεράνη καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Σημειώνεται δε πως η τιμή του πετρελαίου στις  12.52 ώρα Ελλάδος αυξήθηκε κατά 2,31% ( ή κατά 1,70 δολάριο το  βαρέλι) και ανήλθε στα 75,26  δολάρια το βαρέλι από 74,44 δολάρια το βαρέλι  που ήταν η τιμή του στο άνοιγμα του το πρωί, όπως έδειξαν τα στοιχεία του investing.com.

Ενώ χθες η τιμή του πετρελαίου  έκλεισε κάτω από το επίπεδο των 75 δολαρίων το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 73,56 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα σήμερα ο τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά 2,2% (ή κατά 1,63 δολάρια) και διαμορφώθηκαν στα 75,19 δολάρια το βαρέλι.

Προς το παρόν πάντως η τιμή του πετρελαίου  παραμένει χαμηλότερα σχεδόν κατά 16,3%  σε σχέση με τα περσινά επίπεδα . Αυτό  συμβαίνει επειδή μέχρι τώρα στις διεθνείς αγορές είχαν κυριαρχήσει οι φόβοι ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο θα προκαλέσει και περιορισμό της ζήτησης του πετρελαίου.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του investing.com

 

 

Μάλιστα δημοσίευμα του  www.theguardian.com  αναφέρει πως εάν αυξηθούν οι τιμές στο πετρέλαιο ,τότε ενδέχεται να “εκτοξευθεί” ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο

Για το θέμα του πετρελαίου μίλησαν οι ειδικοί. Ο επικεφαλής του τμήματος capital markets στην εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία Phoenix Group στο Λονδίνο, Nuwan Goonetilleke είπε πως η αγορά θα εξακολουθεί να παρακολουθεί και το επόμενο διάστημα την εξέλιξη του πολέμου και πρόσθεσε πως χαμένος της υπόθεσης θα είναι είναι το  Ιράν.

Την ίδια ώρα οι αναλυτές θεωρούν πως η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αλλάξει το επόμενο διάστημα τα δεδομένα θετικά. Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος- σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πως το Ιράν είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου. Δηλαδή η χώρα παράγει πετρέλαιο σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με το 3% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πετρέλαιο: Σε ποια περίπτωση θα μπορούσε η τιμή του να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Η Τεχεράνη επηρεάζει σημαντικά τα Στενά του Ορμούζ.  Είναι το βασικό σημείο ασφυξίας για τις αποστολές δεξαμενόπλοιων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διακινούν έως και 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με το 30% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τους αναλυτές της  Capital Economics η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση που έκλεινε αυτό το σημείο ασφυξίας από το Ιράν. Υπενθυμίζεται πως σε μεγάλο βαθμό του Ορμούζ βασίζονται  μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η  Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Από πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εμπορικής εταιρείας Gunvor, Torbjörn Törnqvist είπε με πολύ σιγουριά στο Reuters πως οι προμήθειες πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν από τον πόλεμο.

Στο θέμα του πετρελαίου αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του τμήματος  στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank,Ole Hansen. Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον  να “κολλήσει” στα 70 δολάρια σε συνδυασμό με ένα γεωπολιτικό γεγονός ή με μια ανάκαμψη της Κίνας σημείωσε.  Πάντως ο Hansen έκανε αυτή την εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη πως η ζήτηση του πετρελαίου στην Κίνα έχει μειωθεί σε «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα» από περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα  που ήταν το 2023.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.