Κρυπτονομίσματα: Οι ρυθμίσεις για την προστασία και ενημέρωση των επενδυτών

κρυπτονομίσματα

Ρυθμίσεις για την προστασία των κατόχων κρυπτονομισμάτων, την ενημέρωση των επενδυτών για τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους των κρυπτοστοιχείων που είναι διαθέσιμα στην αγορά, την διασφάλιση την σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν για ιδιώτες και επιχειρήσεις από την ανάπτυξη των κρυπτοστοιχείων που παρατηρείται διεθνώς, περιλαμβάνονται στον Κανονισμό 2024/1114 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (“Markets in crypto-assets” / ‘’MiCA’’) που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΟ «ο νέος Κανονισμός δεν καταργεί το ρίσκο των τοποθετήσεων σε κρυπτοστοιχεία, οι τιμές των οποίων παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι, παρά τις νέες προβλέψεις που θεσπίζει ο Κανονισμός MiCA, το επίπεδο προστασίας – όπως επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority) – είναι ασθενέστερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει για τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα.

Πέρα από τις προβλέψεις του Κανονισμού, που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς προχωρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία. Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές για τα κρυπτονομίσματα κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα. Εξάλλου όπως έχει ήδη αναγγελθεί, εντός του 2025 θα εφαρμοστεί ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων, τα οποία είναι επενδυτικά προϊόντα.

Ο νέος Κανονισμός εφαρμόζεται σε τρεις κατηγορίες κρυπτοστοιχείων, που είναι οι εξής:

Ορισμένα από τα μέτρα που θεσπίζονται είναι:

Exit mobile version