Φυσικό αέριο: Γιατί πέφτει σε χαμηλό 2 εβδομάδων η τιμή του – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την πληρότητα στις αποθήκες

φυσικό αέριο

Κοντά σε χαμηλό 2 εβδομάδων υποχωρεί σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτα και του ότι περιορίστηκαν οι ανησυχίες για τους κινδύνους εφοδιασμού.

Μάλιστα η ιστοσελίδα του www.barchart.com αναφέρει πως η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε σήμερα στις 2.41 ώρα Ελλάδας μια πτώση της τάξεως του 0,93 ευρώ και ανήλθε στα 37.605 ευρώ ανά μεγαβατώρα από  37.957 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες η τιμή του στο κλείσιμο. Σημειώνεται δε πως το χαμηλό της ημέρας του φυσικού αερίου ήταν στα 37.320 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το υψηλό στα 38.530 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Νωρίτερα η  ιστοσελίδα του Bloomberg (www.bnnbloomberg.ca ανέφερε πως, τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου για τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν σήμερα νωρίς το πρωί περί τα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας υποχωρήσει 4,7% χθες. Αυτή η τιμή διαμορφώνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 εβδομάδων.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του  barchart.com

 

Ευρώπη: Στο 90% η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου

Στο θέμα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναφέρεται και η ιστοσελίδα του Bloomberg (www.bnnbloomberg.ca ). Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, στο 90% ανήλθε στις 19 Αυγούστου η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Gas Infrastructure Europe. Αυτό συμβάλλει στην ανάσχεση του πρόσφατου ράλι των τιμών λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους εφοδιασμού.

Σημειώνεται δε πως προς το παρόν, τα υψηλά αποθέματα του φυσικού αερίου συμβάλλουν στο αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι  εφοδιασμού.  Το ποσοστό πληρότητας των αποθηκευτικών χώρων είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 . Ωστόσο το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικό υψηλότερο  από τον μέσο όρο των τελευταίων 5  ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα  εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να συζητούν για το πώς θα μπορούσαν  να αντικαταστήσουν στο τέλος του 2024 τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Δηλαδή να γίνει αυτό όταν λήξει η συμφωνία Μόσχας – Κιέβου για τη διέλευσή του μέσω της Ουκρανίας.

Η Νορβηγία που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μπαίνει σε μια περίοδο εντατικών εργασιών συντήρησης. Αυτό κρατά τους traders σε επιφυλακή.

Για  το θέμα αυτό μίλησε αναλυτής της Rystad. Οποιαδήποτε διαταραχή υπάρξει αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου ή  την επέκταση μη προγραμματισμένης συντήρησης αυτό  ενδέχεται να προκαλέσει νευρική αντίδραση στην αγορά είπε και πρόσθεσε πως οι ροές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι η Ευρώπη προσελκύει  πιο λίγες  εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) .

 

Exit mobile version