Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι τραπεζικές μετοχές τα ωθούν σε πτώση για τρίτη ημέρα

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών ωθούν πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εν μέσω προβληματισμού των επενδυτών για τα χειρότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα μίας σειράς εταιριών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%, περιορίζοντας τις απώλειες 1,1% που σημείωνε νωρίτερα, καθώς ανέκαμψαν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών. Ο Stoxx 600 πέρασε τρεις φορές σήμερα σε θετικό έδαφος, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κέρδη και επέστρεψε σύντομα σε αρνητικό πρόσημο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι ιταλικές μετοχές, που ξεπερνούν το 7%, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον όγκο των κόκκινων δανείων τους. Η μετοχή της Novo Nordisk υποχωρεί 5,8% και της KPN κατά 1,5%, ενώ η μετοχή της LVMH αυξήθηκε 6,1%, εν μέσω υψηλότερων των προβλεπόμενων πωλήσεων για τα προϊόντα μόδας και τα δερμάτινα είδη της.

Ο φόβος για την παγκόσμια ανάπτυξη ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, μετά από δύο εβδομάδες ανακοπής των μεγάλων πωλήσεων, τις οποίες είχαν πυροδοτήσει η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Αν και οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περιόρισαν τις απώλειες στα τέλη του Ιανουαρίου, οι απώλειες του Stoxx 600 από την αρχή του έτους ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η έκταση της διόρθωσης είναι αδικαιολόγητη σε έναν κόσμο, όπου οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει δραματικά», δήλωσε ο υπεύθυνος επενδύσεων της KBC Asset Management στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Το κλίμα είναι ακόμη κάτω από το μηδέν. Αλλά τα βασικά μεγέθη φαίνονται αρκετά σταθερά».

 

Exit mobile version