Quantcast
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Βουτιά 3,5% για τον Stoxx 600 - Κάτω 2% και η Wall Street - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Βουτιά 3,5% για τον Stoxx 600 – Κάτω 2% και η Wall Street

δημοσιεύτηκε:

Με βαριές απώλειες, πάνω από 3%, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014, ενώ και η Wall Street σημειώνει πτώση 2% περίπου, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν κρατικά ομόλογα και οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν πάλι να υποχωρούν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 3,5%, με αντίστοιχη πτώση για τον γερμανικό DAX (-3,3%) και τον γαλλικό CAC 40 (-2,2%).

Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 2% στις 15.888 μονάδες. Απώλειες 1,9% για τον S&P 500 και 2,3% για τον Nasdaq.

Στο επίκεντρο των μαζικών πωλήσεων αμερικανικών και ευρωπαικών μετοχών ήταν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι διαρκείς ανησυχίες σχετικά με την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με ανησυχίες για την επίπτωση των αρνητικών επιτοκίων, πυροδότησαν μία ευρείας κλίμακας φυγή από τα πιο ριξοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Η νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου, μαζί με την μακρά αβεβαιότητα για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενίσχυσαν τον τόνο νευρικότητας. Οι τραπεζικές μετοχές, όμως, έκαναν τη διαφορά, καθώς ο τομέας υποχώρησε απότομα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank και της Commerzbank μειώθηκαν κατά 9,5% και οι δύο, ενώ οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών BofA-Merrill Lynch, Goldman Sachs και Morgan Stanley μειώθηκαν πάνω από 5%

Οι μετοχές του ενεργειακού και του τεχνολογικού τομέα μειώθηκαν δραματικά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της εταιρείας Chesapeake Energy, που παράγει φυσικό αέριο, βούλιαξαν 51%, ενώ η μετοχή της εταιρείας αγωγών αερίου Williams έχασε το 25% της αξίας της.
Καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφάλεια για τα κεφάλαιά του, έσπευσαν στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας τις τιμές του και συμπιέζοντας τις αποδόσεις τους.

Η απόδοση των 10ετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 1,757% και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκε στο 0,245%, ενώ αντίθετα τα ομόλογα χωρών της Νότιας Ευρώπης ξεπουλήθηκαν.

Η τιμή του χρυσού – που αποτελεί επίσης επενδυτικό καταφύγιο – αυξήθηκε 3,3% στα 1.196,3 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν και πάλι, με την τιμή του αμερικανικού αργού να υποχωρεί 3,2% στα 29,88 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων τον Ιανουάριο κατά σχεδόν 100 δις. δολάρια αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος. Οι επενδυτές συνέχισαν, επίσης, να αφομοιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.