Με πτώση έκλεισαν, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, καθώς η υποχώρηση των ενεργειακών μετοχών επισκίασε τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 1,5%, μετά από συνεχείς εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού πρόσημου. Ελαφρά χαμηλότερες οι απώλειες του γερμανικού DAX (-1,3%), ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 1,6%.
Ο Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες πάνω από 6,5% την πρώτη εβδομάδα του 2016, που είναι οι μεγαλύτερες από τον Αύγουστο του 2011. Πάνω από 8% οι απώλειες του DAX, που είναι οι μεγαλύτερες από όλες τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά στην αρχή της σημερινής διαπραγμάτευσης, μετά τη λήψη μέτρων από την Κίνα για να σταθεροποιήσει τις αγορές της, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ένα ράλι του δείκτη 0,9%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ήταν βραχύβιο.
«Η μεταβλητότητα θα παραμείνει μόνιμος σύντροφος», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων, προσθέτοντας: «Αντιδράσαμε στις εξελίξεις στην Κίνα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Η μεγάλη εικόνα παραμένει νεφελώδης, με τους δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου να είναι σήμερα οι τιμές των εμπορευμάτων και το αν η κινεζική κυβέρνηση έχει υπό έλεγχο την κατάσταση».
Οι μετοχές των BP, Total και Royal Dutch Shell οδήγησαν τον ενεργειακό δείκτη να καταγράψει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 19 κλαδικών δεικτών του Stoxx 600 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου καταγράφουν τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και πάνω από ένα έτος, μαζί με την πτώση του αργού.