Ευρωπ. Χρηματιστήρια: Πτώση λόγω “κόκκινων” δανείων ιταλικών τραπεζών και πετρελαίου

H πτώση των μετοχών ιταλικών τραπεζών πάνω από 6%, λόγω ανησυχιών για τα «κόκκινα» δάνειά τους, καθώς και η νέα υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών ανέκοψαν το ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,6% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, Τη μεγαλύτερη πτώση (8,9%) σημείωσε η μετοχή της εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου Seadrill, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα συνεχίσει τις ενεργειακές επενδύσεις της.

Από τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ με πτώση έκλεισαν και οι δείκτες των μεταλλευτικών εταιρειών.

Η βουτιά των τιμών πρώτων υλών επιβαρύνει και πάλι τις μετοχές, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Ο Ντράγκι σταμάτησε κάπως την αιμορραγία την περασμένη εβδομάδα, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχουν φύγει», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές στη Saxo Bank. «Οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στις αποτιμήσεις μετοχών – δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι τιμές που πληρώνουμε, εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί. Η κατάρρευση του πετρελαίου θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 5% στις δύο τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας αύξησε τις αποτιμήσεις των εταιρειών του Stoxx 600 σε 14,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη την Παρασκευή, από 13,8 φορές την Τετάρτη. Ο S&P 500 έχει μειωθεί 8,1% από την αρχή του έτους.

Οι ιταλικές μετοχές, που είχαν αναδειχθεί το 2015, ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος λόγω ανησυχιών για την αύξηση των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών. Ο δείκτης FTSE MIB μειώθηκε 2% σήμερα, που είναι η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χρηματιστηριακών αγορών της Δυτικής Ευρώπης. Οι μετοχές των Banca Popolare di Milano Scarl, UniCredit SpA και Banco Popolare έχασαν πάνω από 6%.

 

Exit mobile version