Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι μετοχές – Ο ρόλος της Fed

χρηματιστήρια

Ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αυτό συνέβη επειδή στις αγορές κυριαρχεί θετικό κλίμα και οι επενδυτές ετοιμάζονται για μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) τον Σεπτέμβριο αλλά και λόγω του ότι μετριάστηκαν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο της ύφεσης στις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα του investing.com, o πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,18% σήμερα στις 2.08 ώρα Ελλάδας και ανήλθε στις 512,90 μονάδες. Σημειώνεται δε πως το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί εδώ 2 εβδομάδες και ο δείκτης αυτός οδεύει για κέρδη άνω του 2% αυτή την εβδομάδα. Πάντως ο δείκτης αναφοράς αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις 6 Μαΐου. Επίσης τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο δείκτης αυτός κινείται σήμερα μεταξύ  512,30 μονάδες και 514,50 μονάδες.

Νωρίτερα σχεδόν όλα τα περιφερειακά χρηματιστήρια κινούνταν σε θετικό έδαφος, με τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει υπεραπόδοση και να ενισχύεται κατά 2,1%.

Δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία για  τους υπόλοιπους δείκτες της Ευρώπης

Επίσης τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας του investing.com έδειξαν πως ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 0,54% στις 2.22 ώρα Ελλάδας και ανήλθε στις 18.279,65 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,19% και ανήλθε στις 7.437,30 μονάδες.

 

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με τη FedWatch του CME, οι επενδυτές εκτιμούν πως υπάρχει μια πιθανότητα 25% η Fed να μειώσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης από 55% που ήταν το ποσοστό αυτό  πριν από μια εβδομάδα. Τα επιτόκια της Fed είναι σήμερα σε υψηλά 23 ετών καθώς διαμορφώνονται στο 5,25%-5,50%. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές αναμένουν η ΕΚΤ  να συνεχίσει  και τους επόμενους μήνες τη χαλάρωση της πολιτικής της ύστερα από τη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο.

 

 

 

 

Exit mobile version