Έρχεται «αντι-δολάριο» από τους BRICS

δολάριο

Alexander Grey on Unsplash

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική ετοιμάζουν ένα νέο νόμισμα με στόχο την αντικατάσταση της παγκοσμιοποίησης από ένα διπολικό σύστημα διεθνών συναλλαγών και εμπορίου τον 21ο αιώνα

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πιστοποιεί και «σφραγίζει» τη νέα διχοτόμηση του πλανήτη, ο υπό διαμόρφωση πόλος του Παγκόσμιου Νότου ή του Ευρασιατικού Μπλοκ, όπως τείνει να ονομαστεί, συντάσσει τις δυνάμεις του και διαμορφώνει θεσμούς που θα του επιτρέψουν να αντεπεξέλθει στο νέο διπολικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ένα νόμισμα αναφοράς που μοιραία θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του αμερικανικού δολαρίου στην έως πρότινος παγκοσμιοποιημένη διεθνή οικονομία και το εμπόριο.

Στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που έγινε στα τέλη Μαρτίου στο Νέο Δελχί, ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ αποκάλυψε ότι ο όμιλος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου νομίσματος που θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ τον Αύγουστο.

“Η μετάβαση σε διακανονισμούς των διεθνών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα (σ.σ. λόγω των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας) αποτελεί ήδη το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η κυκλοφορία στο εγγύς μέλλον ενός θεμελιωδώς νέου νομίσματος σε ψηφιακή ή άλλη μορφή”, δήλωσε στην ιστοσελίδα indiatvnews ο Μπαμπάκοφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι το νέο νόμισμα “θα συνδέεται όχι μόνο με την αξία του χρυσού, αλλά και με άλλες ομάδες εμπορευμάτων, όπως είναι οι σπάνιες γαίες”. Αν συμβεί έτσι, θα πρόκειται για μια οιονεί αναβίωση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστού ως κανόνα χρυσού, που θεσμοθέτησε το 1944 η σύνοδος του Μπρέτον Γουντς. Ο Κανόνας του Χρυσού, που σήμαινε ότι το εθνικό νόμισμα κάθε χώρας ήταν συνδεδεμένο (και είχε ανάλογη ισχύ στην διεθνή αγορά συναλλάγματος) με τα αποθέματά της σε χρυσό, καταργήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ το 1971- ο Νίξον αποσύνδεσε μονομερώς το δολάριο από τον χρυσό για να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η κατάργηση του Κανόνα του Χρυσού εγκαινίασε μια εποχή παντοδυναμίας του δολαρίου, που μετατράπηκε σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Το μήνυμα σύνταξης στο μέτωπο κατά του δολαρίου ήρθε και από τον πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα , κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τις χώρες BRICS.
“Γιατί ένας θεσμός όπως η τράπεζα BRICS να μην έχει ένα νόμισμα για τη χρηματοδότηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Βραζιλίας και της Κίνας, μεταξύ της Βραζιλίας και όλων των άλλων χωρών BRICS;”, δήλωσε. “Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το (εμπορικό) νόμισμα μετά το τέλος της ισοτιμίας χρυσού;”

μ

Exit mobile version