Διεθνείς αγορές για δασμούς Τραμπ: Τα χρηματιστήρια αναμένουν την απάντηση των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον

χρηματιστήρια

Σήμερα περιμένουν οι επενδυτές την αντίδραση των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον αναφορικά με τους σαρωτικούς δασμούς που θα επιβληθούν στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ύστερα από βαριές απώλειες  που καταγράφηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς, οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν την πορεία της Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε χθες βουτιά 4% και ο δείκτης Nasdaq 6%.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε σήμερα με πτώση 2,75%, η Σεούλ με απώλειες 0,86% και το Σίδνεϊ κατέγραψε πτώση 2,44%. Τα κινεζικά χρηματιστήρια ήταν κλειστά λόγω αργίας.

Στην Ευρώπη, ύστερα από πτώση άνω του 3% χθες, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,67%, η Φρανκφούρτη 0,44%, η Ζυρίχη 0,87%. Το Μιλάνο υποχώρησε 1,34% και το Λονδίνο κατά 0,77%.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η 2η Απριλίου θα μείνει ως καμπή στην ιστορία του παγκόσμιου εμπορίου. Οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν πιέσεις στις αγορές, άνοδο του πληθωρισμού, και στους εμπορικούς εταίρους  στην άμυνα», σχολίασε ο Τζον Πλασάρ, ειδικός σε επενδύσεις στη Mirabaud.

Οι νέοι δασμοί που προβλέπονται για τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα κυμαίνονται από 10% για όλα έως 54% σωρευτικά για αυτά που προέρχονται από την Κίνα. Τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπόκεινται σε δασμούς εισαγωγής 20%.

«Κοιτώντας μπροστά, το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποδώσουν. Αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο καθώς θα καθορίσει τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», σχολίασε σε έκθεσή του ο Τζιμ Ριντ, οικονομολόγος στη Deutsche Bank.

«Οι επενδυτές θα είναι προσεκτικοί για κάθε πιθανή συμφωνία που θα προβλέπει τη μείωση των δασμών. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι οι δασμοί δίνουν (στις ΗΠΑ) μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη αλλά ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν κάτι “θεαματικό” στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να ενδώσει εκείνος. Άρα δεν υπάρχει άμεσα ένδειξη αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο ίδιος.

«Για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι γαλλικές εταιρίες θα πρέπει να αναστείλουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

 

Ο χρυσός και το πετρέλαιο

Ο χρυσός, που θεωρείται “ασφαλές καταφύγιο” απέναντι στις οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, κατέγραφε νωρίτερα τάσεις σταθεροποίησης στα 3.101 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας μικρή πτώση ύστερα από το χθεσινό ιστορικό του ρεκόρ. Και το γεν σημείωσε άνοδο στα 145,20 έναντι του δολαρίου, πριν σταθεροποιηθεί στο τέλος των συναλλαγών στην Ασία στα 145,84 γεν ανά δολάριο.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραφαν μεγάλη πτώση σήμερα, με το μπρεντ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, λόγω των αμερικανικών δασμών και της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης για αύξηση της παραγωγής της συμμαχίας ΟΠΕΚ+. Νωρίτερα σήμερα το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 3,29% στα 67,83 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραψε βουτιά 3,54% στα 64,58 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.

Exit mobile version