Περαιτέρω πτώση στις τιμές στην αγορά εμπορευμάτων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό) και το επόμενο έτος προβλέπει η Citigroup.
Σύμφωνα με τη Citigrpup ο τελευταίος μήνας ήταν ένας από τους χειρότερους των τελευταίων έξι ετών, καθώς τα εμπορεύματα διολίσθησαν σε χαμηλά πολλών ετών.
Καταλύτης της ραγδαίας πτώσης είναι η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων και η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. «Η αύξηση των αποθεμάτων και η υποχώρηση των επενδύσεων επιδεινώνουν την αγορά των εμπορευμάτων» σημειώνει η Citigroup.
«Η αναταραχή θα συνεχιστεί και το 2015 καθώς οι περιρρέουσες συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα» επισημαίνει.
Νέα πτώση στο πετρέλαιο αναμένουν Κεντική Τράπεζα Ρωσίας, Nomura και Deutsche Bank
Περαιτέρω πτώση στην τιμή του πετρελαίου προβλέπει και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ακόμη και κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Κσενίβα Γιουντάγεβα, σημειώνει ότι εάν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει μακροπρόθεσμα κάτω από αυτή την τιμή, τότε θα απαιτηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στη ρωσική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των εισαγόμενων προϊόντων και της διαφοροποίησης των εισαγωγών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει φθάσει ακόμη το υψηλό πληθωρισμού καθώς οδεύει στο 10% και πρόσθεσε ότι οι ξένοι εμπορικοί περιορισμοί και η διολίσθηση του ρουβλίου ήταν οι κύριοι παράγοντες που δημιούργησαν πληθωρισμό.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση σημαίνει ότι η μεγαλύτερη βουτιά που έχουν σημειώσει οι τιμές τα τελευταία έξι χρόνια μπορεί να μη σταματήσει εάν το πετρέλαιο δεν φθάσει πρώτα τα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό εκτιμούν εταιρίες στις οποίες περιλαμβάνονται η Nomura Holdings και η Deutsche Bank AG.
Ο Οργανισμός που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας ζήτησης παράγει σήμερα περίπου 30 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Την ίδια ώρα, η παραγωγή πετρελαίου σε άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.
Οι τιμές μπήκαν σε έντονα πτωτική τροχιά φέτος καθώς στις ΗΠΑ καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. Η Βενεζουέλα εκτιμά ότι πλέον υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή μαύρου χρυσού που ξεπερνά τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όσο δηλαδή είναι η παραγωγή πέντε από τις δώδεκα χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.