Χρυσός: 28 κλεισίματα με την τιμή του σε επίπεδο -ρεκόρ – Οι νέες εκτιμήσεις για το 2025

χρυσός

Σπάει τα κοντέρ φέτος η τιμή του χρυσού καθώς το πολύτιμο μέταλλο έχει καταφέρει να κάνει μέχρι στιγμής 28 κλεισίματα σε επίπεδο -ρεκόρ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του  marketwatch. com.

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή, το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού του Δεκεμβρίου” σκαρφάλωσε” σε ενδοημερήσιο επίπεδο ρεκόρ των 2.538,70 δολαρίων ανά ουγγιά στην Comex και έφτασε στο τέλος στα 2.537,80 δολάρια. Σημειώνεται δε πως η τιμή του χρυσού έκλεισε χθες με 2.546, 20 δολάρια ανά ουγγιά καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,16% από το προηγούμενο κλείσιμο(2.492, 4 δολάρια ανά ουγγιά) , όπως μετέδωσε το ivesting.com .

 Δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα του ivesting.com

 

Tι λένε οι ειδικοί

Για την τιμή του ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου μίλησε ο διευθυντής του τμήματος έρευνας στην BullionVault, Adrian Ash. Η ζήτηση του χρυσού έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια από τις κεντρικές τράπεζες σημείωσε. Και συνέχισε λέγοντας πως το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών για την απόκτηση χρυσού είναι όλο και πιο έντονο και για αυτό παρακολουθούν και την ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου τόσο από άποψη θεμελιωδών μεγεθών όσο και το ευρύτερο κλίμα της αγοράς.

Επίσης είπε πως από το καλοκαίρι του 2004 έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 19% η συνολική ποσότητα χρυσού που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και έχει 7πλασιαστεί καθώς ανήλθε σε αξία στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια “με οδηγούς “τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα επίσημα αποθέματα χρυσού στον κόσμο ανήλθαν συνολικά σε 36.089 μετρικούς τόνους από τον Μάιο του 2024. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το οποίο επικαλέστηκε εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Αυτή είναι μεγάλη ποσότητα, δεδομένου ότι η αγορά εκτιμά πως σχεδόν 212.582 μετρικοί τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί σε όλη την ιστορία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται επειδή οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο και ενδέχεται να γυρίσουν τη πλάτη τους στα αμερικανικά ομόλογα λόγω των  ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην Apollo Global Management στο MarketWatch.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη και αυτό στηρίζει τον χρυσό. Σημειώνεται δε πως έχει περιοριστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των νοικοκυριών στην Κίνα για απόκτηση κατοικίας και μετοχών στο Χονγκ Κονγκ και γενικότερα στη χώρα, είπε ο Slok. Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για χρυσό από τα νοικοκυριά της Κίνας, συμπλήρωσε ο Slok.

Υψηλή ζήτηση  χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είχε εκτοξευτεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο συντάκτης του Gold Newsletter, Μπράιεν Λούντιν. Οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να έχουν αποθέματα χρυσού και άρχισε να περιορίζεται  το ενδιαφέρον τους προς το δολάριο, τόνισε .

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του χρυσού για την τιμή του 2025

Για την τιμή του χρυσού μίλησε στο www.morningstar.com ο Peter Spina της ιστοσελίδας  GoldSeek.com. Η  τιμή του χρυσού είναι πιο πιθανό τώρα να πλησιάσει τα επίπεδα των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά εκτίμησε.  Η τιμή του χρυσού θα πρέπει να “φλερτάρει “με τα 3.000 δολάρια μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, είπε καθώς αυτή η ισχυρή δυναμική ζήτησης του πολύτιμου μετάλλου εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά.

 

Exit mobile version