Στις καλένδες παραπέμπονται οι περισσότερες εκ των αλλαγών στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος τον περασμένο Οκτώβριο.
Με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί τότε στις αρχές του 2024 θα εφαρμοζόταν ο νέος Κανονισμός αλλά πλέον οι όποιες αλλαγές γίνουν θα «προγραμματιστούν» για το 2025 αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν.
Και αυτό διότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν στην όποια επικοινωνία υπάρχει με το Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες για το νέο Κανονισμό δείχνει αμετακίνητη να δεχτεί ρυθμίσεις που όπως αναφέρουν στελέχη της είναι αντίθετες με την υφιστάμενη νομοθεσία και μπορεί να βλάψουν τους επενδυτές αλλά και να οδηγήσουν σε περιβάλλον δικαστικών προσφυγών.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα “αγκάθια”
Τα μεγαλύτερα αγκάθια στο σχέδιο Κανονισμού που έχει προωθήσει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι δύο.
Πρώτον η απαίτηση ελάχιστης διασποράς ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση η οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ισχυρές διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα το ΧΑ έχει ανακοινώσει πως η ελάχιστη διασπορά για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση έως 200 εκ ευρώ θα είναι 25% και για μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση 15%. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό καθώς οι εταιρίες που έχουν κεφαλαιοποίηση κοντά στα 200 εκ ευρώ θα είναι υπό συνεχείς και έντονες διακυμάνσεις ανεξάρτητα των οικονομικών τους μεγεθών
Δεύτερον η πρόβλεψη για διαγραφή εταιριών που δεν πληρούν τα κριτήρια διασποράς για διάστημα ενός έτους θεωρείται ότι θα εγείρει νομικές αξιώσεις από πλευράς επενδυτών καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη και διαδικασία αποζημίωσης. Επίσης μεγάλο ζήτημα αποτελούν οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που εισάγονται υποχρεωτικά στο ΧΑ αλλά δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη διαγραφή τους. Μάλιστα η διαγραφή τους μπορεί να εγείρει και ζητήματα λύσης και εκκαθάρισης.
Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που επιθυμεί ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου επιβάλλονται να προηγηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή.