Χρηματιστήριο Αθηνών: Η “αντεπίθεση” των τραπεζών

Κόντρα στις αναταράξεις των διεθνών αγορών δείχνει στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας νέα υψηλά επτά ετών. Οι διορθώσεις των τιμών των μετοχών κινούνται σε λογικά όρια, χωρίς πανικό και ακραία υποχώρηση, όταν πιέζονται οι διεθνείς αγορές.

Στη μεταστροφή αυτή της εικόνας της αγοράς έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο οι τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 29%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι αυξημένη κατά 3 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών έχει σοβαρό θεμελιώδες υπόβαθρο. Το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.



Το τέλος της μακροχρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών

Το τέλος της μακροχρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών είναι πλέον ορατό. Η πρόοδος στην κεφαλαιακή ενίσχυση είναι επίσης αρκετά ενθαρρυντική και αναγκαία, δεδομένου του κόστους εξυγίανσης.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο 2021 (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετατοπίζεται στην πορεία των δανείων.

Μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας πιθανής καμπής για την αύξηση των δανείων, που θα οδηγηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης.

Η Bank of America τονίζει ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα πετύχει πιστωτική επέκταση 8-10 δισ. περίπου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Με την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές, το τραπεζικό σύστημα θα έχει όση ρευστότητα χρειαστεί η οικονομία.

Οι τράπεζες συνυπογράφουν συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο για το πόσα δάνεια θα δίνουν και πώς θα τα κατευθύνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει έως 12,7 δισ. ευρώ

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει έως 12,7 δισ. ευρώ, με τον όρο ότι και οι τράπεζες αντίστοιχα θα καταβάλουν τουλάχιστον 7,6 δισ. ευρώ επιπλέον ως δάνεια (συνολικά 20,3 δισ. τράπεζες και Δημόσιο).

Την ίδια ώρα υπάρχουν εκτιμήσεις διεθνών επενδυτικών οίκων για αύξηση εσόδων και συνολικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, στο απόηχο της ανόδου του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα το σημερινό αρνητικό επιτόκιο (-0,5%) να φτάσει στο 0% τον Μάρτιο του 2023.

Exit mobile version