Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτός όσες εταιρίες έχουν ανεπαρκή διασπορά-Προς άμεση έγκριση ο νέος Κανονισμός του ΧΑ

χρηματιστήριο

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και διαβούλευση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου αναμένεται να εγκριθεί με μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που απέστειλε η ΕΧΑΕ την τρέχουσα εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός προωθήθηκε προς έγκριση τον περασμένο Οκτώβριο και βάλτωσε επί μήνες στις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η κωλυσιεργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι δεν είχε αποτέλεσμα καθώς η πλευρά της ΕΧΑΕ διαμήνυσε σε όλους τους τόνους προς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι δεν είναι δυνατόν η γραφειοκρατία της Επιτροπής να αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο του Χρηματιστηρίου.

Έτσι οι νέοι κανόνες που προβλέπουν σκληρές ποινές και αποβολή από το Χρηματιστήριο σε εταιρίες που έχουν ανεπαρκή διασπορά όπως την ορίζει το Χρηματιστήριο (κάτω από 15% για κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκ ευρώ και κάτω του 25% για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 200 εκ ευρώ) αναμένεται να είναι σύντομα πραγματικότητα.

Αντιδράσεις και από Χρηματιστηριακές και από ιδιώτες επενδυτές

Ωστόσο ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις και από Χρηματιστηριακές και από ιδιώτες επενδυτές καθώς θεωρούν ότι οι μηχανισμοί αποβολής εταιριών από το ΧΑ δεν διευκολύνουν και δεν προστατεύουν τους μετόχους της μειοψηφίας και ότι ουσιαστικά δημιουργούν έδαφος για καταχρηστικές συμπεριφορές από μεγαλομετόχους που θέλουν να θέσουν εκτός ΧΑ τις εταιρίες τους.

Πάντως παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ ΧΑ και Κεφαλαιαγοράς το πρώτο παρέμεινε αμετακίνητο στις θέσεις του επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις κινούνται εντός του νομικού πλαισίου και των διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα στο Χρηματιστήριο να ρυθμίζει τους όρους εισαγωγής και παραμονής σε αυτό δεδομένου ότι επ αυτού του πλαισίου επιβάλλονται και οι σχετικές χρεώσεις παροχής υπηρεσιών. Και σε αυτό η Επιτροπή δεν είχε ουσιαστικό αντίλογο παρά μόνο ότι πρέπει να υπάρξει πλέγμα προστασίας των επενδυτών.

Πάντως μείζον ζήτημα φαίνεται να υπάρχει σε περιπτώσεις που έχουμε διαγραφή εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική εισαγωγή τους εντός μάλιστα συγκεκριμένης προθεσμίας με ποινή αναδρομικής κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών που απολαμβάνουν αλλά τίποτα σε περίπτωση διαγραφής. Προκειμένου να λυθεί το ζήτημα το yπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει διάταξη που θα προβλέπει ανάλογο ποινολόγιο και σε όσους διαγράφονται με αποτέλεσμα να είναι μη συμφέρουσα η διαγραφή από το ΧΑ και οι ΑΕΕΑΠ δια του τρόπου αυτού να υποχρεωθούν να έχουν επαρκή διασπορά.

Exit mobile version