Quantcast
Χ.Α.: Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου Κανονισμού - enikonomia.gr
share

Χ.Α.: Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου Κανονισμού

δημοσιεύτηκε:

Σοκ και δέος προκαλούν διατάξεις του νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών που εγκρίθηκε χθες μετά από πολύμηνη διαβούλευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Και αυτό διότι το Μάιο του 2025 θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης όλες οι εταιρίες που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης καθώς προβλέπεται ότι μια μετοχή θα τίθεται σε αναστολή εφόσον παραμένει σε επιτήρηση για χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το Μάιο του 2025 που θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

Μάλιστα οι εταιρίες αυτές εφόσον δεν διορθώσουν τα προβλήματα τους θα διαγραφούν οριστικά από το ΧΑ τον Μάιο του 2027.

Θεσπίζεται η διάταξη της δυνατότητας να μεταφέρεται με απόφαση του ΧΑ μια εταιρία στην Εναλλακτική από την Κύρια Αγορά εφόσον το επιτρέπει η νομοθεσία που σήμερα δεν το επιτρέπει.

Επίσης, καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό ως προϋπόθεση εισαγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια εταιρία που δεν έχει καν πιστοποιητικό μπορεί όταν εισαχθεί να ελεγχθεί και να προκύψουν μεγάλες παραβάσεις που επηρεάζουν καταλυτικά τα οικονομικά της στοιχεία. Το φορολογικό πιστοποιητικό από τους ορκωτούς ελεγκτές ήταν μια μορφή εγγύησης ότι τουλάχιστον δεν υπάρχουν εκτεταμένες φορλογικές παραβάσεις.

Σε περίπτωση που μειωθεί η διασπορά κάτω του επιτρεπτού ποσοστού (15% για τις εταιρίες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ και 25% για κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ)  και η συγκεκριμένη μετοχή δεν υπάγεται στην διαβάθμιση Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας, παρέχεται προθεσμία έξι μηνών για την αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον έξι μηνών, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη. Επίσης, οι εκδότες υποχρεούνται να διορίσουν άμεσα τουλάχιστον 2 ειδικούς διαπραγματευτές εντός τριμήνου.

Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποκατάστασης της διασποράς, η μετοχή θα μεταφέρεται στην Κατηγορία Επιτήρησης εφόσον το ποσοστό είναι τουλάχιστον 10% και δεν υπάγεται στην διαβάθμιση Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας, ενώ εάν το ποσοστό υπολείπεται του 10%, θα αναστέλλεται άμεσα η διαπραγμάτευση προς διαγραφή.

Για τους ήδη εισηγμένους εκδότες , ο 1ος έλεγχος επάρκειας διασποράς του Χ.Α. θα διενεργηθεί τον Ιούλιο 2025 με βάση τη μέση κεφαλαιοποίηση και τη μέση διασπορά του 1ου εξαμήνου του 2025, ενώ για τους επόμενους ελέγχους, θα λαμβάνεται υπόψη πάντα η κεφαλαιοποίηση του πρώτου ελέγχου και η μέση διασπορά της εξάμηνης περιόδου που αφορά κάθε έλεγχος. Από τις εταιρίες υποψήφιες για διαγραφή λόγω ανεπαρκούς διασποράς είναι αυτή της Καρέλιας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.