«Βουτιά» του ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω ΕΚΤ και Ελλάδας

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi στις 3 Ιανουαρίου του 2015, που δήλωσε ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σχετικά με 6 μήνες πριν, όπερ σημαίνει στις 22 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί ποσοτική χαλάρωση και βεβαίως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οδήγησαν στην μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στην αγορά της Άπω Ανατολής το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,1929 δολάρια.

Οι αιτίες της πτώσης θα πρέπει να αποδοθούν στην κυριαρχούσα άποψη των επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος ότι η Ευρώπη έχει πρόβλημα και η ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.

Το ευρώ υποχωρεί λόγω των σχεδίων της ΕΚΤ να πχοωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

H Deutsche bank συστήνει short για το ευρώ με στόχο….τα 1,15 δολάρια ανά ευρώ.

Η πτώση του ευρώ εξυπηρετεί κατά μια έννοια τους στόχους της ΕΚΤ και όπως παρατηρούν ορισμένοι αναλυτές, μήπως ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τσίπρα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που θα είναι πρώτο κόμμα στην Ελλάδα;

Όλη αυτή η διάχυτη ανησυχία για την πορεία και την τύχη της Ελλάδος έχει επίδρασει στο ευρώ το οποίο υποχωρεί σε νέα χαμηλά.

FAZ: Δεν φταίει μόνο η Ελλάδα

«Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ένας ακόμη λόγος για την υποχώρηση της αξίας του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη στην Αμερική. «Επειδή η οικονομία στις ΗΠΑ πηγαίνει καλύτερα, η FED βγαίνει σιγά-σιγά από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει την άνοιξη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και χρόνια», επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.

Πηγή:www.capital.gr

Exit mobile version