«Υπάρχει μία αγορά, εάν οι αγοραστές δεν μπορούν να αγοράζουν και οι πωλητές δεν μπορούν να πωλούν ελεύθερα», είναι το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα για να θέσουν τους κανόνες με τους οποίους θα ανοίξει και πάλι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι αρμόδιοι έχουν να κάνουν μία πολύ δύσκολή επιλογή: Να εξαιρέσουν τους επενδυτές του Χ.Α. από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ρισκάροντας μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό, ή να διασφαλίσουν τη σπάνια ρευστότητα, συνεχίζοντας την απομόνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις παγκόσμιες αγορές. «Χρηματιστήριο με περιορισμούς δεν είναι πραγματικό Χρηματιστήριο» είχε δηλώσει χθες ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης.
Εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Οικονομικών, θα εκδώσουν εγκύκλιο για την επανέναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των πιστωτών, δήλωσαν στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.
Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το 59% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χ.Α., το οποίο έχει χάσει το 85% της κεφαλαιοποίησης που είχε το 2007. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σήμερα σε 41 δις. δολάρια.
Η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στο Χ.Α., μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμισή του από την MSCI, στην κατηγορία «μεμονωμένη αγορά» (standalone market) – όπως, μεταξύ άλλων, το Χρηματιστήριο της Τζαμάικα, της Μποτσουάνα, της Ζιμπάμπουε και της Κίνας – από την κατηγορία αναδυόμενης αγοράς που βρίσκεται σήμερα.
Εάν οι ρυθμιστικές Αρχές άρουν τους περιορισμούς για τους χρηματιστές, η Ελλάδα ρισκάρει μία φυγή κεφαλαίων. Μία ένδειξη για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές, όταν λειτουργήσει και πάλι το Χ.Α., είναι η πορεία ενός ταμείου που επενδύει σε ελληνικές μετοχές και διαπραγματεύεται στην Wall Street. Μετά τη βουτιά 19% που έκανε στις 29 Ιουνίου, όταν έκλεισε το χρηματιστήριο, η μετοχή του ανέκαμψε 5,8%.
Πηγή: Bloomberg