Δύο ήταν βασικά χαρακτηριστικά του μήνα που πέρασε: Η έντονη διακύμανση της ισοτιμίας του bitcoin και η σημαντική αύξηση των συναλλαγών.
Ο Νοέμβρης υποδέχτηκε δυναμικά την αξία του bitcoin, λαμβάνοντας τη σκυτάλη της ανόδου από το δεύτερο 15θήμερο του Οκτώβρη. Την 1η Νοεμβρίου, η ισοτιμία του bitcoin ανερχόταν σε $311,5. Ακολούθησε μια εκρηκτική αύξηση που άγγιξε προς στιγμή τα 490 δολάρια (4/11), υποχωρώντας στα $310 στις 11/11. Από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 25, η αξία του bitcoin είχε σταθεροποιηθεί στα $326. Έκτοτε, υπήρξε μια σημαντική άνοδος, η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στο τερματισμό του εγχειρήματος της αύξησης των blocks (Bitcoin XT), η οποία τον Αύγουστο -μαζί με άλλους παράγοντες- είχε πιέσει την ισοτιμία του bitcoin προς τα κάτω. Η ισοτιμία του μήνα έκλεισε στα 372,5$ ενώ η μέση αξία του ανήλθε στα 349$ αυξημένη κατά 24%έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου του Οκτώβρη.
.
Οι μεγάλες αυξομειώσεις επηρέασαν την σταθερότητα του νομίσματος. Όπως παρατηρούμε στο διπλανό διάγραμμα, ο δείκτης μεταβλητότητας αν και βρισκόταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην αρχή του μήνα, αυξήθηκε αλματωδώς. Από τα επίπεδα του 1,88% την 1/11, ο μήνας έκλεισε στο 4,9%, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα του έτους καθώς παρόμοιο επίπεδο μεταβλητότητας είχε να εμφανιστεί από τον Φεβρουάριο. Κάποιοι από τους λόγους των έντονων μεταβολών θα αναφερθούν πιο κάτω. Σε γενικές γραμμές τα αιτία των αυξομειώσεων διαχωρίζονται σε ουσιαστικά και ψυχολογικά ή κερδοσκοπικά.
Παρά τις έντονες διακυμάνσεις, η αύξηση της δημοτικότητας του bitcoin αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές. Ο ημερήσιος μέσος όρος συναλλαγών ανήλθε σε 158.474, σημαντικά αυξημένος τόσο έναντι του προηγούμενου μήνα (15,1%) όσο και της αντίστοιχης περσινής περιόδου (89,2%). Το διπλανό διάγραμμα δίνει μια πολύ απλή και ξεκάθαρη αποτύπωση του αριθμού των συναλλαγών. Με μπλε χρώμα αναπαριστάται ο αριθμός συναλλαγών του Νοέμβρη, με κίτρινο ο προηγούμενος μήνας και με κόκκινο ο Νοέμβρης του 2014. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι κάθε μήνα καταγράφονται τέσσερις μεγάλες κάμψεις. Αυτές συνήθως αντιστοιχούν στις Κυριακές, όπου οι συναλλαγές υποχωρούν, εν αντιθέσει με τα Σάββατα που οι συναλλαγές βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο του μήνα. Εξαίρεση στον κανόνα υπήρξε το προηγούμενο Σάββατο κατά το οποίο καταγράφηκε μεγάλη δραστηριότητα η οποία ενδεχομένως να ήταν συνάρτηση της αυξημένης δραστηριότητας που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η άνοδος της αξίας του bitcoin, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξησε της παραγωγή των νομισμάτων. Παρότι το επίπεδο δυσκολίας παραγωγής αυξήθηκε σημαντικά, το μήνα Νοέμβρη δημιουργούνταν 3.868 νομίσματα ανά ημέρα καισυνολικά 116.025. Η συνολική παραγωγή έφτασε τα 14.901.675 νομίσματα ή το 70,9% της τελικής παραγωγής. Το διπλανό διάγραμμα δίνει την εικόνα της παραγωγής του τρέχοντος, του προηγούμενου αλλά και του περσινού αντίστοιχου μήνα. Η οριζόντια γραμμή αναπαριστά τον μέσο όρο την ημερήσιας παραγωγής που αυτό τον μήνα ήταν αυξημένος έναντι όλων των άλλων που περιλαμβάνονται στο διάγραμμα.
Οι παράγοντες που δημιούργησαν αυτές τις αναταράξεις ήταν τόσο πραγματικοί όσο και ψυχολογικοί. Από τη μια, οι προσδοκίες που δημιούργησε το νέο 5ετές πλάνο της Κίνας σε συνδυασμό με την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων αλλά και η μεγάλη αύξηση των ενδιαφέροντος λόγω της αυξημένης δημοτικότητας όπως και ο παράγοντας της κερδοσκοπίας, συνετέλεσαν στην έντονη μεταβλητότητα. Στους πραγματικούς παράγοντες πρέπει να συνυπολογίσουμε την ανακοίνωση στοιχείων της κινεζικής οικονομίας, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αξία του νομίσματος. Στις 10 Νοεμβρίου η Κίνα ανακοίνωσε αρνητικό πληθωρισμό για τον Οκτώβρη και πτώση του ετήσιου Δείκτη Τιμών, ενώ την επομένη δημοσιεύτηκαν αρνητικά στοιχεία για την βιομηχανική της παραγωγή.
Εντούτοις υπάρχει τρομερή δυσκολία στην ερμηνεία των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαιτίας της κρατικής παρέμβασης, η οποία περιπλέκει κάθε κατάσταση. Εάν τα αρνητικά στοιχεία προδιαθέτουν την αγορά για νέα έκχυση κρατικών κεφαλαίων, οι αρνητικές ειδήσεις μπορεί να ερμηνευτούν θετικά, σε αντίθεση με ότι θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Εάν τα αρνητικά στοιχεία δημιουργούν στην αγορά την πεποίθηση μιας επίσημης υποτίμησης του νομίσματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές αντιδράσεις από εκείνες που θα υπήρχαν χωρίς την αναμονή της παρέμβασης. Αυτό απλά σημαίνει ότι ίδιες ειδήσεις ερμηνεύονται -λόγω κρατικοπαρεμβατισμού- με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα η γνώση του παρελθόντος να μην οδηγεί σε σωστή πρόβλεψη του μέλλοντος.
Ο αποσυντονισμός που προκαλεί η κρατική παρέμβαση θυμίζει μια ιστορία από την Αρχαία Αίγυπτο. Ως είναι γνωστό, ο χρόνος έχει 365 + 1/4 ημέρες. Προκειμένου να κάνουμε πρωτοχρονιά τα μεσάνυχτα, οι 6 ώρες που μας περισσεύουν μαζεύονται κάθε τέσσερα χρόνια σε μια επιπλέον ημέρα. Έτσι έχουμε τα δίσεκτα έτη. Δυστυχώς, το Αιγυπτιακό ημερολόγιο αγνοούσε συστηματικά τις 6 ώρες θεωρώντας ότι ο χρόνος έχει 365 μέρες, με αποτέλεσμα να “χάνεται” κάθε 120 χρόνια ένας μήνας. Σε βάθος χρόνου αυτό δημιούργησε έντονο προβληματισμό καθώς τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονταν ερχόντουσαν την λάθος ώρα. Όπως αναφέρεται σε πάπυρο* της εποχής: “Ο χειμώνας ήρθε το καλοκαίρι, οι μήνες αντιστρέφονται, οι ώρες βρίσκονται σε σύγχυση.” Sir Alan Gardiner, Egypt of the Pharaohns, (Oxford University Press, 1978), 440
Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου η είδηση της ψηφιακής επίθεσης κατά κάποιων τραπεζών, την οποία υπαινιχθήκαμε στην αναφορά μας για τον αριθμό των συναλλαγών. Θα συνιστούσαμε στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον δεν μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, να αγοράσουν συστήματα παραγωγής bitcoins καθώς οι μεγάλες αγορές για την πληρωμή λύτρων δημιουργεί έντονη μεταβλητότητα στην αγορά.
Πηγή: bitcoin-gr