Quantcast
Απώλειες 11 τρισ. δολ. για τις αγορές στο τρίτο τρίμηνο του 2015 - enikonomia.gr
share

Απώλειες 11 τρισ. δολ. για τις αγορές στο τρίτο τρίμηνο του 2015

δημοσιεύτηκε:

Εδώ και 4 χρόνια, οι αγορές δεν είχαν δει τόσο κακές επιδόσεις όσο αυτές του τριμήνου που μόλις ολοκληρώθηκε. Κατέγραψαν ένα μπαράζ από απανωτές βουτιές και έκλεισαν τη σεζόν με αρνητικά αποτελέσματα. Ας ξεκινήσουμε με τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, που δέχθηκαν το πιο σφοδρό χτύπημα.

Στις 24 Αυγούστου η Σαγκάη βίωσε τη Μαύρη Δευτέρα και οι συνέπειες διατηρήθηκαν ως το τέλος του τριμήνου. Κατέγραψε απώλειες 26,58%. Πτώση 27,58% για τον Hang Seng, 20,45% για τη Σιγκαπούρη και μείον 12,7% για τον δείκτη Nikkei.

 

 

Στη Μέση Ανατολή οι απώλειες σημειώθηκαν κυρίως στις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, ειδικά με την μείωση στις τιμές του πετρελαίου.

Οι αγορές που επηρεάστηκαν λιγότερο ήταν του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι, με πτώση γύρω στο 12%. Πρωταθλήτρια ήταν η Σαουδική Αραβία με απώλειες πάνω από 18% και η Αίγυπτος με περισσότερο από 14%.

 

 

Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν τη χειρότερη εικόνα μετά την κρίση στην ευρωζώνη το 2011. Η βουτιά των μετοχών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το σκάνδαλο στην Volkswagen, η κρίση στην Ελλάδα και η προσφυγική κρίση.

Οι απώλειες για τον δείκτη DAX ήταν 12,77%. Βουτιά άνω του 10% σε Ισπανία και Βρετανία, ενώ στη Γαλία η πτώση ήταν μικρότερη και έφτασε το 7,89%.

 

 

Η Γουόλ Στριτ δεν ξέφυγε από το αρνητικό κύμα, παρά τους εξωτερικούς παράγοντες. Καθοριστικό ρόλο όμως έπαιξε και η Fed, που ανέβαλε επανειλημμένα την άνοδο των επιτοκίων.

Ο δείκτης S & P 500 έχασε πάνω από 7% και ο Dow Jones πάνω από 8%.

 

 

Αγορές και επενδυτές αναμένουν τη σεζόν των εταιρικών κερδών. Πολλές εταιρείες αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους και πλέον η εικόνα για το 2016 είναι μάλλον απαισιόδοξη.

 

Πηγή: Euronews.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.