Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας διαμορφώθηκαν στο 0,69%, ενώ τα επιτόκια των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων κυμάνθηκαν στο 2,22% της Ιαπωνίας στο 0,34%, της Γαλλίας στο 1,09%, της Ιταλίας στο 1,86%, της Βρετανίας στο 1,87%, της Ισπανίας στο 2,10%, της Πορτογαλίας στο 2,56% και της Ελλάδας στο δυσθεώρητα υψηλό των 8,23%
10-year bond yields – Japan 0.34%, Germany 0.69%, France 1.09%, Italy 1.86%, UK 1.87%, Spain 2.10%, US 2.22%, Portugal 2.56%, Greece 8.23%
— David Buik (@truemagic68) September 11, 2015
Η Fed αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια το 2006, πριν δεχτεί πλήγμα η οικονομία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αναγκάζοντάς την μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Επίσης, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε ποσοτική χαλάρωση για να αυξήσουν τη ρευστότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Τώρα που η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η Fed ετοιμάζεται να αποφασίσει το πότε θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν με νευρικότητα κυρίως οι αναδυόμενες οικονομίες, αφού όταν η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, τότε ιστορικά άλλες χώρες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτές της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και της Τουρκίας σίγουρα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Όμως οι πιο αρνητικές επιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, που έχουν πολύ στενές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Επίσης θα επηρεαστούν και χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, των οποίων οι οικονομίες είναι πλήρως ενοποιημένες με την παγκόσμια οικονομία.
Με άλλα λόγια, αν και οι αναδυόμενες αγορές – λόγω της εξάρτησής τους σε κεφαλαιακές εισροές – θα κινδυνεύσουν όταν η νομισματική πολιτική της Αμερικής επιστρέψει σε αυτό που θεωρείται «κανονικό», το ίδιο θα γίνει και με τις οικονομίες ανεπτυγμένων χωρών.