Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για την κατάσταση των τραπεζών, που σφυροκόπησαν τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγοράς τις τελευταίες ημέρες, και οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις χθεσινές τους απώλειες.

Το θετικότερο κλίμα περιόρισε το ενδιαφέρον για ασφαλέστερες επενδύσεις όπως το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομόλογα χαμηλού ρίσκου.

Επενδυτές και χρηματιστές στρέφουν την προσοχή τους στην ακρόαση της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι σημαντικές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει τις αγορές στο να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις για το ρυθμό και την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed ύστερα από την αύξηση του Δεκεμβρίου, την πρώτη εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,5%, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στο δημοσίευμα των Financial Times ότι η Deutsche Bank εξετάζει την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% φέτος, κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη του 7%. Ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 ενισχυόταν κατά 3,5%.

Η τύχη των μεγάλων τραπεζών συνδέεται στενά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η υιοθέτηση από αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρνητικών επιτοκίων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης έχουν πλήξει τις δραστηριότητές τους.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν επεκταθεί στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας στο να υποχωρήσει σήμερα ο ιαπωνικός Nikkei στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2014, καταγράφοντας πτώση 2,3%. Ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες μεγαλύτερες του 20% από τα μέσα του 2015, κάτι που σημαίνει ότι έχει εισέλθει σε έντονα πτωτική αγορά (bear market) καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC.

Οι πιο πρόσφατες ανησυχίες έχουν τροδοφοτηθεί από την ενίσχυση του γεν, που αναμένεται να πλήξει τις εξαγωγές, εξηγεί το BBC. Η ανησυχία είναι ότι το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται “ασφαλές καταφύγιο” σε ένα μη ασφαλές περιφερειακό οικονομικό περιβάλλον. Εάν συνεχιστεί η ανατίμηση του γεν, αυτό θα μπορούσε να πλήξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των εταιριών καθώς και τα κέρδη του εξαγωγικού κλάδου, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,3%. Οι μετοχές στην Αυστραλία κατέγραψαν χαμηλό δυόμισι ετών και έκλεισαν με απώλειες 1,2%.

Οι τιμές του πετρελαίου, που χθες υποχώρησαν κατά 8%, ανέκαμψαν αφού το Ιράν διεμήνυσε ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωνε νωρίτερα άνοδο 73 σεντς στα 31,05 δολάρια το βαρέλι, αν και οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν ευμετάβλητες.

Η άνοδος των μετοχών καθιστούσε λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια». Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, αν και ήταν χαμηλότερα από το υψηλό 15 μηνών που κατέγραψε χθες. Νωρίτερα, κινείτο στα 114,50 γεν ανά δολάριο. Το ευρώ σημείωνε οριακή άνοδο στα 1,1295 δολάρια.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομόλογων, που επίσης θεωρούνται «ασφαλές καταφύγιο», ενισχύονταν μόλις κατά 0,6 μονάδες βάσης στο 0,24%.

Exit mobile version