Ζιν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει τον δρόμο της μέσα στην ευρωζώνη

Συνεχίζει την κινδυνολογία του για το μέλλον της Ελλάδας ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν του ινστιτούτου Ifo, στο Focus.

Ειδικότερα ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η Ελλάδα όσο βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης δεν θα ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα τονίζει ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους της θα διαγραφεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενδεχομένως και με μείωση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

«Η Ελλάδα, μόνο για το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου, χρειάζεται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα. Καθώς η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Η (γερμανική) κυβέρνηση θα έκανε καλά να το πει ξεκάθαρα», δηλώνει στην Bild και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει επί χρόνια παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.

«Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ανταμείβεται το θράσος. Μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες, μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Φελντ και προειδοποιεί το Βερολίνο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στο ελληνικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διότι αυτό θα αποτελούσε «μοιραίο μήνυμα» για χώρες, όπως η Ισπανία και θα ενεθάρρυνε ακραία κόμματα να απαιτήσουν τέλος της πορείας λιτότητας. «Αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε.

Exit mobile version