Ζ. Κλ. Γιούνκερ: «Η ιστορία θα δικαιώσει την Α. Μέρκελ»

Ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και με δεδομένη τη σαφή διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών μελών για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι ο ίδιος θα προτιμούσε «να είχαν αντιληφθεί όλοι το ίδιο γρήγορα όπως το έκανε η γερμανίδα καγκελάριος, ότι η προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε νωρίτερα και η κρίση χρέους, μπορούν να λυθούν μόνον από κοινού». Εν τω μεταξύ όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθούν και χώρες που αντιμετώπιζαν αρχικώς το θέμα με ιδιαίτερα κριτική διάθεση. «Μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ όλοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους», σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «σε χρόνο ρεκόρ διπλασιάσαμε τα χρήματα, κινητοποιώντας 10,1 δις ευρώ μέσω αναδιάταξης κεφαλαίων».

 

Ένδειξη ηγετικής ικανότητας το να λες, ‘θα τα καταφέρουμε’

 

Σε επισήμανση της Bild ότι στο προοίμιο της Συνόδου Κορυφής το Βερολίνο εμφανίζεται αρκετά απομονωμένο, ο λουξεμβούργιος πολιτικός υπογραμμίζει ότι «οι καγκελάριοι τύχαιναν πάντοτε αναγνώρισης όταν σε δύσκολους καιρούς επέμεναν στην πορεία που είχαν χαράξει. Έχω κατά νου την διορατική πολιτική επανένωσης του Χέλμουτ Κολ. Η ιστορία τον δικαίωσε και θα δικαιώσει και την Άγκελα Μέρκελ».

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των προσφύγων που προκρίνει ο ίδιος και η καγκελάριος θα είναι εντέλει επιτυχής. «Το να λες, ‘θα τα καταφέρουμε’ είναι ένδειξη ηγετικής ικανότητας, όλα τα υπόλοιπα ισοδυναμούν με παράδοση στους λαϊκιστές».

Πώς σχολιάζει ο ίδιος το γεγονός ότι οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ στηρίζουν την πρόταση για αποκλεισμό των βόρειων ελληνικών συνόρων προς την ΠΓΔΜ; «Το να συνεργάζεσαι με τρίτες χώρες για να κλείσεις τα σύνορα προς μια χώρα μέλος μας δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε και πολιτικά αποδεκτό. Στηρίζουμε τη διαφύλαξη των συνόρων και στις δυο πλευρές, στην ελληνική αλλά και τη ‘μακεδονική’. Μόνον εάν συνεργαστούμε πιο στενά και συντονιστούμε μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς να καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη και να θέσουμε σε κίνδυνο το Σένγκεν και κατ’ επέκταση την ελευθερία μας στο εσωτερικό».

 

Πρόοδο διακρίνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα χρειαστεί ένα αριθμός βημάτων, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.

«Ναι, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα που αποφασίσαμε στην Ευρώπη τις περασμένες εβδομάδες και μήνες. Πλέον στην Ελλάδα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από εννέα στα δέκα άτομα που αιτούνται την παροχή ασύλου. Το Σεπτέμβριο ήταν 8%». Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «χάρη σε σημαντικές αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, βλέπουμε μια μείωση του αριθμού των προσφύγων από εκεί: σύμφωνα με τη Frontex, 7.000 πρόσφυγες έρχονταν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Οκτώβριο, ενώ 3.500 το Δεκέμβριο. Τώρα είναι 2.000 άνθρωποι. Επιτέλους βλέπουμε τα πρώτα βήματα προόδου».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version