Υποθήκες Σόιμπλε κατά των ιδεών Μακρόν για την Ευρωζώνη

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό από τότε που εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας. Για τον Εμμανουέλ Μακρόν και το όραμά του για την Ευρώπη του μέλλοντος, ο πολιτισμός κατέχει εξέχουσα θέση.

Στην περίφημη ομιλία του στη Σορβόννη πριν από δύο εβδομάδες είχε τονίσει ότι «εκείνο που κρατά την Ευρώπη πιο ισχυρά ενωμένη είναι ο πολιτισμός και η γνώση… την γλωσσική πανσπερμία η Ευρώπη θα πρέπει να την χρησιμοποιήσει προς όφελός της».

Ανανέωση της γαλλογερμανικής φιλίας


Μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ, αργότερα το απόγευμα, θα εγκαινιάσουν πανηγυρικά την 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, στην οποία η Γαλλία είναι φέτος τιμώμενη χώρα. Η επίσκεψή του στη Γερμανία δεν μπορεί να μην έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι ο γάλλος πρόεδρος βιάζεται να προχωρήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία. Πρότεινε μάλιστα μια νέα εταιρική σχέση με το Βερολίνο, μια ανανεωμένη Συνθήκη των Ηλυσίων και μάλιστα τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν θα συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που υπεγράφη από τους Σαρλ ντε Γκολ και Κόνραντ Αντενάουερ.

Και ενώ η συζήτηση για το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών Μακρόν σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει καν ξεκινήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο τελευταίο του Eurogroup, τάχθηκε χθες εναντίον κεντρικών σημείων της. «Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει από καιρό», σχολιάζει η Süddeusche Zeitung. «Έδωσε στον Μακρόν τη γερμανική απάντηση και το δικό του όραμα για την επανίδρυση της Ευρώπης, κάτι το ασυνήθιστο, γιατί προκαταλαμβάνει την επόμενη κυβέρνηση, της οποίας δεν θα είναι μέλος της».

Έγγραφο εργασίας του γερμανικού υπ. Οικονομικών


Τι είναι όμως αυτό που πρεσβεύει ο Σόιμπλε για το μέλλον της Ευρώπης; Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας του υπουργείου του, που φέρνει στη δημοσιότητα κατ΄ αποκλειστικότητα η εφημερίδα του Μονάχου, ο Σόιμπλε απορρίπτει βασικά σημεία των ιδεών Μακρόν για υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό, τάσσεται υπέρ της σταδιακής αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των προϋπολογισμών και προκρίνει την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, «που θα πρέπει να αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Πίσω από αυτό υποκρύπτεται προφανώς η δυσαρέσκεια του Σόιμπλε προς την Κομισιόν για την χαλαρή και επιεική στάση της απέναντι σε υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Σόιμπλε θέωρεί ότι ο ESM είναι το κατάλληλο εργαλείο, διότι έτσι δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ, που σε μερικές χώρες θα οδηγούσε σε δημοψηφίσματα με άγνωστη έκβαση, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο.

Ο Σόιμπλε τάσσεται επίσης κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους. «Θα εξαγόραζε λίγο ακόμη χρόνο και θα επαναλαμβάνονταν τα παλιά εθνικά λάθη» αναφέρεται στο έγγραφο. Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει και την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικών των χωρών του ευρώ -«είπα στον πρόεδρο (σ.σ. Μακρόν) ότι χρειαζόμαστε σαφή νομική βάση» – καθώς και την εμβάθυνση της ευρωζώνης. «Η Γερμανία έχει ακόμη μια καλή κυβέρνηση, αλλά όσο δεν υπάρχει νέα, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Όποιος θέλει να ενισχύσει την Ευρώπη, πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού», φέρεται να είπε στους ομολόγους του ο Σόιμπλε σύμφωνα με την SZ.

Πηγή: DW

Exit mobile version