Υπό την πίεση του προσφυγικού η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων στο τραπέζι των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ βρίσκονται πλήθος σημαντικών θεμάτων που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις.

Αλλά και εκτός της Συνόδου Κορυφής υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν τις χώρες-μέλη. Στην εξωτερική πολιτική για παράδειγμα ίσως βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, η οποία θα έκλεινε ένα, τουλάχιστον, από τα ανοιχτά ζητήματα. Την ίδια στιγμή ωστόσο στη Συρία τέτοιου είδους πρόοδοι μοιάζουν μακρινό όνειρο.

Παράλληλα, η ΕΕ απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να στηρίξει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες τόσο στην γειτονική της Συρία, όσο και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Στο τραπέζι των «28» θα βρεθούν και τα σχέδια της Κομισιόν για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν, που θα διαδεχθεί την υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex.

Οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής βασίζονται σε μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει πως «οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν ότι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να τα διασφαλίζουν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε επισημάνει ότι για τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων θα πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία. Frontex.

 

Πρόθυμοι για την κατανομή προσφύγων

Μετά από πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης μια «μίνι σύνοδος» για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Α. Μέρκελ θα συγκεντρώσει μια «συμμαχία προθύμων», που απαρτίζεται από τις κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ελλάδα.

Την προσπάθεια στηρίζει πλέον και η Γαλλία, της οποίας η κυβέρνηση θεωρεί ότι της λύνονται τα χέρια μετά και το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Το παρόν στη συνάντηση δίνει και η Τουρκία, από την οποία η ΕΕ αναμένει συμβολή στον περιορισμό του προσφυγικού ρεύματος.

Στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, το κλίμα μεταξύ ορισμένων δυτικών και ανατολικών χωρών-μελών έχει δηλητηριαστεί μετά την προσφυγή Σλοβακίας και Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της σχεδιαζόμενης κατανομής 140.000 προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Για το λόγο αυτό δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν με τη βοήθεια ανατολικογερμανικών διαφορετικές λύσεις.

 

Συζήτηση για ενδεχόμενο Brexit

Στο τραπέζι των «28» θα βρίσκονται και οι ειδικές επιθυμίες της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Μια γρήγορη λύση ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα από τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσε μόλις τον περασμένο μήνα μερικά μόνο ασαφή αιτήματα.

Την ίδια στιγμή όμως ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2016. Κατά συνέπεια οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες το αργότερο στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λίγους δηλαδή μήνες πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: DW

Exit mobile version