Η νέα αιματηρή ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου πέντε μόλις ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές της προσεχούς Πέμπτης αλλάζει αισθητά τα δεδομένα σύμφωνα με τον Άντονι Γκλις. Μιλώντας στην DW ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, το οποίο εστιάζει ερευνητικά και στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, εκτίμησε ότι «αυτές οι εκλογές δεν θα είναι ‘κανονικές’ εξαιτίας της τρομοκρατίας και της αβεβαιότητας για το τι θα σημαίνει στην πράξη το Brexit».
Σύμφωνα με τον Άντονι Γκλις, «οι επιπτώσεις (σ.σ. της επίθεσης) μπορεί να είναι βαρύτατες. Όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για τους ηγέτες τους. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επαναλάμβανε διαρκώς ότι είναι ενάντια στο να πυροβολούνται φερόμενοι τρομοκράτες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 23.000 ύποπτοι τζιχαντιστές στη Μ. Βρετανία. Δεν μπορούμε όμως να τους ελέγξουμε επειδή η Τερέζα Μέι κατήργησε ως υπουργός Εσωτερικών το 2010 αυτού του είδους τους ελέγχους.
Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων είναι εκτεθειμένοι. Το ίδιο και οι υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ κηρύχθηκε ύψιστη βαθμίδα συναγερμού, η οποία στη συνέχεια χαμήλωσε. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την επερχόμενη επίθεση».
Αβεβαιότητα για τη μετά Brexit εποχή
Ο Άντονι Γκλις θεωρεί ότι οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχουν πάντως προβάδισμα στις εκλογές της Πέμπτης επειδή «τάσσονται ιδεολογικά υπέρ μιας σκληρής απάντησης στην τρομοκρατία», σε αντίθεση με τον επικεφαλής των Εργατικών Κόρμπιν, ο οποίος «τάχθηκε και υπέρ των διαπραγματεύσεων με τρομοκράτες», λέει ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας, παρατηρώντας ότι «κάθε Βρετανός βλέπει ότι οι τρομοκράτες δεν θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου».
«Οι πολιτικοί είναι ανίσχυροι επειδή η Μ. Βρετανία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πέρσι ψηφίσαμε υπέρ του Brexit χωρίς να μας πει κάποιος πολιτικός τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Τώρα ζούμε σε ένα κράτος που δεν γνωρίζει πως να εγγυηθεί την ασφάλεια και προς τα που να κινηθεί τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου είμαστε ευάλωτοι απέναντι σε επιθέσεις», επισημαίνει Άντονι Γκλις.
Πηγή: DW