Υεμένη: Πολιτική συμφωνία για έξοδο από την κρίση

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι κατάφερε σήμερα να εγκαταλείψει το σπίτι του για πρώτη φορά αφότου οι σιίτες αντάρτες Χούτι εισέβαλαν σε αυτό στα τέλη Ιανουαρίου και τον έθεσαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή του, σύμφωνα με έναν σύμβουλό του.

Ο Χάντι κατευθύνεται προς το Άντεν, τη γενέτειρά του και προπύργιο των υποστηρικτών του, σύμφωνα με τον σύμβουλο αυτό, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με μια πολιτική πηγή, ο ΟΗΕ βοήθησε τον Χάντι να μεταβεί στο Άντεν.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι σιίτες αντάρτες ήραν τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχαν επιβάλει στον πρώην πρόεδρο, ή αν αυτός κατάφερε να δραπετεύσει.

Στο μεταξύ χθες Παρασκευή οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προχώρησαν προς την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να τερματιστεί η κρίση που συγκλονίζει την Υεμένη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Τζαμάλ Μπένομαρ.

Πολλές πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Χούτι, συμφώνησαν «στη μορφή (που θα λάβει) η νομοθετική αρχή στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου», έγραψε ο Μπένομαρ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ χαιρέτισε αυτή την προκαταρκτική συμφωνία και τη χαρακτήρισε «ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας που θα βάλει τέλος στην τρέχουσα κρίση».

Η Υεμένη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την προέλαση της ισχυρής πολιτοφυλακής των Χούτι. Οι σιίτες αντάρτες εισέβαλαν τον Σεπτέμβριο στην Σανάα και στα τέλη Ιανουαρίου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτίρια, ωθώντας τον Χάντι και τον πρωθυπουργό Χάλεντ Μπάχαχ σε παραίτηση, ενώ τους έθεσαν και σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το υπάρχον κοινοβούλιο, στο οποίο υπερισχύει το κόμμα του πρώην προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, θα παραμείνει ως έχει, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα Λαϊκό Μεταβατικό Συμβούλιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται «οι πλευρές που δεν εκπροσωπούνται» στο κοινοβούλιο, εξήγησε ο Μπένομαρ.

Οι μισές από τις έδρες του νέου Συμβουλίου θα δοθούν σε εκπροσώπους από τη νότια Υεμένη, ενώ γυναίκες και ομάδες που εκπροσωπούν τους νέους της χώρας θα λάβουν αντίστοιχα το 30% και το 20% των εδρών.

Από κοινού τα δύο σώματα θα σχηματίσουν το Εθνικό Συμβούλιο, σημείωσε ο Μπένομαρ.

Εξάλλου σήμερα αντάρτες Χούτι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ιμπ στην κεντρική Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί ακόμη ένας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική συμφωνία και να διαμαρτυρηθούν για τη κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι.

Μετά τους πυροβολισμούς χιλιάδες ακόμη άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Χούτι έχουν αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το οργισμένο πλήθος.

Μετά την κατάληψη της Σανάα, οι Χούτι έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους σε παράκτιες περιοχές της Υεμένης και στις επαρχίες που βρίσκονται νότια της πρωτεύουσας, όμως αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση από σουνιτικές φυλές και μαχητές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version