Χρονιά πολέμων και προσφυγικής κρίσης το 2015

Με αφορμή την παραμονή των Χριστουγέννων η Wetzlarer Neue Zeitung επισημαίνει: «Η απουσία της ειρήνης είναι φέτος τα Χριστούγεννα πολύ πιο εμφανής από άλλες χρονιές. Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, Τουρκία, Ισραήλ, Σομαλία, Νιγηρία, Τυνησία, Πακιστάν, Αφγανιστάν είναι μόνο μερικές χώρες, όπου ο πληθυσμός ζει σε συνθήκες πολέμου ή τρομοκρατίας».

Οι ημέρες των Χριστουγέννων δεν είναι η ενδεδειγμένη στιγμή για να συζητήσουμε για ταχύτερους τρόπους απέλασης ή καλύτερης ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, σημειώνει η Rhein-Zeitung και προσθέτει: «Τα φετινά Χριστούγεννα θέτουν επιτακτικά το ερώτημα ποιες είναι πραγματικά οι αξίες μας, όχι θεωρητικά, αλλά έμπρακτα στην καθημερινότητα».

Η Rhein-Neckar-Zeitung γράφει για τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες: «το 2015 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά των προσφύγωναλλά και η χρονιά της πόλωσης. Κανένα γεγονός δεν άλλαξε τόσο πολύ την γερμανική κοινωνία όσο η έλευση σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην χώρα».

 

H πολωνική κυβέρνηση δεν απειλείται από τις διαδηλώσεις

Τις προσπάθειες της νέας πολωνικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της με συνοπτικές διαδικασίες το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα μέσα ενημέρωσης και τις αστυνομικές αρχές σχολιάζει η Neue Osnabrücker Zeitung: «Δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι τις επόμενες μέρες σε διάφορες πολωνικές πόλεις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών κατά της κυβέρνησης.

Θα ήταν ωστόσο λάθος να αναμένουμε φθορά της κυβερνητικής εξουσίας. Διότι δεν είναι η μέση τάξη που ψήφισε το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης. Ήταν κυρίως ο πληθυσμός της επαρχίας, τον οποίον δεν εξέφραζαν τα κόμματα που διαδέχονταν μέχρι πρόσφατα στην εξουσία και που τις περασμένες δεκαετίες κλήθηκαν να διαχειριστούν τις κοινωνικές αλλαγές από το τέλος του κομμουνισμού μέχρι σήμερα».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt επισημαίνει: «Δημιουργείται η εντύπωση ότι η παρανοϊκή νέα κυβέρνηση προωθεί την αναδιάρθρωση του κράτους όσο το δυνατόν ταχύτερα πριν προλάβουν να επαναστατήσουν οι πολίτες. Η Πολωνία απειλείται από μια δικτατορία, όχι κομμουνιστική αλλά εθνικιστική».

Πηγή: DW

Exit mobile version