Στις κινητοποιήσεις, στις οποίες είχαν καλέσει αριστερά και συντηρητικά κόμματα καθώς και η εξωκοινοβουλευτική Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας (KOD) συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 240.000 πολίτες, ένας αριθμός που μεταφράζεται στη μαζικότερη διαδήλωση από την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Πολωνία το 1989.
Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε και παραμένουμε Ευρώπη» και κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ, οι διαδηλωτές κάλεσαν την εθνικιστική κυβέρνηση να μην γυρίζει την πλάτη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να ακολουθήσει την φιλοευρωπαϊκή πολιτική που είχαν χαράξει προηγούμενες κυβερνήσεις. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η πολωνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες και τους νόμους της ΕΕ.
«Να μην καταστραφεί το όνειρο»
«Είμαστε Πολωνοί, είμαστε Ευρωπαίοι», είπε σε ομιλία της η αντιπολιτευόμενη βουλευτής Καμίλα Γκάσιουκ-Πίχοβιτς. «Το όνειρο μιας ελεύθερης Πολωνίας σε μια ενωμένη Ευρώπη είναι το όνειρο των γονιών μου. Το όνειρό αυτό δεν μπορεί να καταστραφεί και γι΄ αυτό είμαστε εδώ».
Σύμφωνα με το κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών και άλλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, η ευρωσκεπτικιστική υπερσυντηρητική κυβέρνηση προωθεί μέτρα που υπονομεύουν τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της εξουσίας.
«Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, επειδή οι πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες», λέει ένας διαδηλωτής. «Αυτό ήταν μάλλον λάθος. Ωστόσο ο λαός σίγουρα δεν συμφωνεί με αυτή τη συγκέντρωση εξουσίας στην κυβέρνηση».
«Είμαι εδώ για τα παιδιά και τα εγγόνια μου, για να μπορούμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και όχι στη Λευκορωσία και στη Ρωσία του Πούτιν», λέει ένας άλλος διαδηλωτής.
Κατευθυνόμενες οι διαδηλώσεις απαντά η κυβέρνηση
Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη που κέρδισε στις τελευταίες εκλογές του 2015 την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, έχει έρθει τους τελευταίους μήνες σε ευθεία αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες με αφορμή μια σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο συνταγματικό δικαστήριο αλλά και των μέσων ενημέρωσης, με την κυβέρνηση να έχει πλέον τον πρώτο λόγο στην κατάληψη ηγετικών πόστων στα δημόσια ΜΜΕ.
Τον Ιανουάριο η Κομισιόν εκκίνησε μάλιστα επίσημη διαδικασία ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου στην Πολωνία, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολωνική κυβέρνηση, η δημοτικότητα της οποίας παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, απαντά πως οι εν λόγω διαδηλώσεις είναι κατευθυνόμενες με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας.
Πηγή: Deutsche Welle