Quantcast
WSJ: Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μία σειρά από εμπόδια για την άρση του αδιεξόδου - enikonomia.gr
share

WSJ: Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μία σειρά από εμπόδια για την άρση του αδιεξόδου

δημοσιεύτηκε:

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μία σειρά από εμπόδια για την άρση του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί από την άρνηση ορισμένων κατόχων ομολόγων της να δεχθούν την αναδιάρθρωσή τους, παρά τη νέα προσφορά ύψους 6,5 δισ. δολαρίων που έκανε η χώρα την Παρασκευή σε Αμερικανούς ομολογιούχους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Για να υπάρξει μία συμφωνία, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ακανθώδη θέματα στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, καθώς μεγάλοι ομολογιούχοι δεν έχουν διαμηνύσει ακόμη την έγκρισή τους, ανέφεραν οι πηγές. Η Αργεντινή προσπαθεί να συμφωνήσει με αυτούς τους ομολογιούχους, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η προσφορά της κυβέρνησης του Μπουένο ‘Αιρες αντιστοιχεί στο 75% του ποσού, που οι ομολογιούχοι δηλώνουν ότι τους οφείλεται, και η όποια συμφωνία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για τις συζητήσεις διακανονισμού με εκατοντάδες άλλους επενδυτές που έχουν κάνει αγωγές εναντίον της Αργεντινής.

Τα περισσότερα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) – στα οποία περιλαμβάνεται και το ταμείο ενός από τους μεγαλύτερους πιστωτές, του Elliott Capital Management του Πολ Σίνγκερ – δεν έχουν στείλει μήνυμα ότι εγκρίνουν την προσφορά, λένε πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ορισμένοι από τους ομολογιούχους αυτούς δεν αισθάνονται μεγάλη πίεση να σπεύσουν να συμφωνήσουν και είναι πιθανόν να τείνουν να ασκήσουν πίεση για να πετύχουν καλύτερους όρους.

Αν και ο νεοεκλεγείς, φιλικά διακείμενος προς τις επιχειρήσεις Πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι δεσμεύθηκε να τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ της χώρας και των ομολογιούχων, αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή αντιπολίτευση από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ορισμένα μέλη του Κογκρέσου της Αργεντινής, που χαρακτηρίζουν τους ομολογιούχους απαξιωτικά ως «γύπες». Για την επίτευξη της συμφωνίας, θα πρέπει επίσης να συναινέσουν εκατοντάδες μικρότεροι ομολογιούχοι. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτοί οι επενδυτές, που είναι κυρίως εγχώριοι, μπορεί να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από μία συμφωνία που είναι αποτελεσματική για τα μεγάλα αμερικανικά hedge funds.

Οι διαπραγματευτές της Αργεντινής έχουν φύγει ήδη από τη Νέα Υόρκη, μία ένδειξη ότι δεν αναμένεται άμεσα μία συμφωνία, αναφέρουν πηγές. «Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε τη σαμπάνια», δήλωσε ο Τσαρλς Μπλίτζερ, οικονομολόγος και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που έχει συμμετάσχει σε πολλές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους. «Είναι αυτό το είδος μονομερούς προσφοράς που τους έβαλε (την Αργεντινή) σε μπελάδες πριν από πέντε και δέκα χρόνια. Πρέπει να επικοινωνήσουν με περισσότερους πιστωτές και να διαπραγματευθούν πραγματικά», πρόσθεσε.

Το ζήτημα της χρεοκοπίας είναι ένα μακρόχρονο και επώδυνο πρόβλημα για την Αργεντινή, επειδή αποκλείει ουσιαστικά τη χώρα από τη δυνατότητα να δανεισθεί οποιαδήποτε ποσά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η νέα κυβέρνηση θεωρεί μία νέα διεθνή έκδοση ομολόγων ως κρίσιμης σημασίας για την άντληση κεφαλαίων, ώστε να τονωθεί η οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.
Ο Μάκρι έχει κάποιους λόγους να αισιοδοξεί. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ορισμένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Dart Management and Montreux Partners, έχουν ήδη συμφωνήσει να δεχτούν την προσφορά. Ακόμη και ο Σίνγκερ δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι η εταιρεία του ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με Αργεντινούς αξιωματούχους και να αποδεχθεί μία έκπτωση στην ονομαστική αξία (των ομολόγων της).

Το γεγονός ότι οι Αργεντινοί διαπραγματευτές πήγαν στη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν με τους ομολογιούχους αποτελεί ένα βήμα μπροστά. Ο Μάκρι ενεπλάκη προσωπικά, μιλώντας τηλεφωνικά με τον διορισμένο από το αμερικανικό δικαστήριο μεσολαβητή την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, πηγές και από τις δύο πλευρές θεωρούν ότι χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά.

Η όποια συμφωνία πρέπει να ξεπεράσει σημαντικές πολιτικές διαφωνίες. Η πρώην Πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ είχε κάνει πυλώνα της πολιτικής της πορείας την επίρριψη ευθυνών στους ομολογιούχους που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση των τίτλων τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αντίθετοι στην προσφορά της κυβέρνησης κατηγορούσαν το Σαββατοκύριακο συχνά τον Μάκρι για ξεπούλημα, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν η Αργεντινή πληρώσει το 75% της αξίας των ομολόγων, ο Σίνγκερ θα έχει μεγάλο κέρδος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.