Βρυξέλλες: Πότε θα ληφθεί η απόφαση για τη Συμφωνία αναφορικά με τα αξιώματα στην ΕΕ

Σαρλ Μισέλ

Τέλος Ιουνίου αναμένεται να υπάρξει Συμφωνία για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, συμφωνία για τα αξιώματα στην ΕΕ θα υπάρξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε 10 ημέρες, δηλαδή στις  27 και στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».

Η συμφωνία 

Υπενθυμίζεται πως χθες  δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα αυτό στη Σύνοδο. Όπως είπε χθες ο κ. Μισέλ  «δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση». Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.

 

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).

 

Η δήλωση Μακρόν

Νωρίτερα Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε -μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής -πως οι  Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (σ.σ. την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο κ. Μακρόν  είπε πως εκτιμά πως  «θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι αυτός ο  στόχος ».

Σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.

Οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ, με το ΕΛΚ

Υπενθυμίζεται πως στις 9:30 μμ ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ  με το ΕΛΚγια το παραπάνω θέμα. Μάλιστα το  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκπροσωπήθηκε  από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Όλαφ Σόλτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν λίγο μετά και οι Μακρόν και Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη συζήτηση.

 

Υπάρχει ακόμη μια άτυπη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, στο πρόσωπο της σημερινής προέδρου της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, της οποίας η θητεία θα ανανεωθεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια.  Την επιλογή θα πρέπει να την κάνουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές. Είναι η πρώτη φορά που ανανεώνεται η θητεία προέδρου της Ευρωβουλής για  επιπλέον 2,5 χρόνια. Σημειώνεται δε πως  η εμπειρία της θα είναι εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του σώματος μετά την αύξηση του αριθμού των ακραίων και των λαϊκιστών που προέκυψε από τις ευρωεκλογές.

 

 

Exit mobile version