Απογοητευτική ήταν η πρώτη ήμερα του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων της βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ σε ιδιαίτερα έντονο τόνο και με συνοφρυωμένο ύφος, δήλωσε πως οι προτάσεις της Βρετανίας δεν είναι σαφείς, δεν περιέχουν ακριβή νούμερα, όσον αφορά το ύψος των οφειλών προς την ΕΕ.
Αυτό είναι και το βασικότερο από τα τρία προαπαιτούμενα, που έχει θέσει η Κομισιόν, πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Για πρώτη φορά, ωστόσο, ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε σε μεταβατική περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2019.
Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για τον προϋπλογισμό της ΕΕ
Από βρετανικής πλευράς ο αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση υπουργός Ντέιβιντ Nτέιβις επiχείρησε να ελαφρύνει το βαρύ κλίμα λέγοντας πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν διαλλακτικότητα, ευελιξία και φαντασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές χώρες της ΕΕ δεν εγκρίνουν την αδιαλλαξία Γερμανών και Γάλλων, oι οποίοι επιμένουν στα τρία προαπαιτούμενα.
Αυτό που στην ουσία καίει Γάλλους και Γερμανούς είναι το πώς θα καλυφθεί η τρύπα των 15 δισ. ευρώ που είναι η καθαρή συνεισφορά της Μ. Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, μετά την αφαίρεση των επιστροφών, το γνωστό rebate, το οποίο εξασφάλισε η Μάργκαρετ Θάτσερ τα τέλη της δεκαετίας του 80.
Οι εταίροι της ΕΕ θέλουν να δεσμεύσουν τη Μ. Βρετανία, ότι και στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου αλλά και σε περίπτωση ειδικού εμπορικού καθεστώτος θα καταβάλει 10 δισ. το χρόνο στον προϋπολογισμό. Το θέμα αυτό είναι το αδύνατο σημείο της ΕΕ επειδή πρόκειται για ένα τεράστιο κονδύλιο και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το καλύψει.
Απρόσμενη στροφή των Εργατικών
Στο μεταξύ, ενώ ο Ντέιβιντ Ντέιβις επιδίδεται σε διαπραγματευτικά τεχνάσματα, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος να ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ενιαία Αγορά, την Τελωνιακή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μετά την απρόσμενη στροφή των Εργατικών, είναι πολύ πιθανόν η Κυβέρνηση να απολέσει την πλειοψηφία των επτά εδρών, διότι ένας σημαντικός αριθμός κυβερνητικών βουλευτών αναμένεται να συνταχθούν με την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Ένα ακόμη μεγάλο τεστ για την Τερέζα Μέι αναμένεται τον Οκτώβριο, όταν θα θέσει σε ψηφοφορία τον νόμο ο οποίος θα αντικαταστήσει την νομοθεσία της ΕΕ.
Πηγή: DW