Βρετανία : Το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την ΕΕ

Η συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις με την Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βρετανία, Ρίσι Σούνακ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δίνει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την συνάντησή τους στο Λονδίνο για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση χάρη στην επίτευξη συμφωνίας για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από μήνες έντασης. «Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας αυτής κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Γουίνδσορ.

Η διαφορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα που είχε προκύψει αφορούσε τις εμπορικές σχέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με την οποία έχει ιστορικούς δεσμούς που χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο με τον οποίον η λεγόμενη Βόρεια Ιρλανδία αποσπάστηκε από την Ιρλανδία, γνωστή διεθνώς με την ιρλανδική ονομασία Έιρε. Ολόκληρη Ιρλανδία ήταν κάποτε τμήμα της Βρετανίας, αλλά το 1921, πέτυχε την ανεξαρτησία της μετά από πολλούς αγώνες. Ένα μικρό τμήμα του νησιού όμως, η Βόρεια Ιρλανδία, παραμένει και σήμερα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά το 1921, και έως σήμερα η Ιρλανδία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ το 1973 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπήρχε λοιπόν ένα θέμα τήρησης των παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα στις δύο περιοχές, αλλά και ένα τμήμα των εμπορικών σχέσεων με την Βρετανία, η οποία κάνει ελεύθερα εμπόριο με την Βόρεια Ιρλανδία, αλλά τώρα θα πρέπει αυτό να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, γιατί η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει ειδικό καθεστώς εμπορικών σχέσεων με την Ιρλανδία, και κατ’ επέκταση  με την ΕΕ. Σε εκείνο το σημείο, λοιπόν, θα είναι ειδικές και οι εμπορικές σχέσεις  με την Βρετανία.

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς,  κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ κατά την οποία παρουσιάζεται η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για την Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταβολές  οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

 

 

Exit mobile version