Η Βρετανία εξασφάλισε χθες την εξαίρεση από τους νέους περιορισμούς που αφορούν την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών 7 χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό για τους κατοίκους της που έχουν πάρει τη βρετανική ιθαγένεια και αυτούς που έχουν και τις δύο υπηκοότητες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε την εξαίρεση αυτή έπειτα από “συνομιλίες που είχε με την αμερικανική κυβέρνηση”, διευκρινίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.
Όπως προσθέτει, από την απαγόρευση που επέβαλε με διάταγμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που έχουν τη βρετανική υπηκοότητα και αυτή μιας από τις επτά χώρες που αφορά η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη), οι οποίοι “μεταβαίνουν στις ΗΠΑ από μια άλλη χώρα” από αυτές τις επτά.
Οι μόνοι Βρετανοί πολίτες που μπορεί “να υποστούν επιπλέον ελέγχους είναι αυτοί που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ από μια από τις επτά αυτές χώρες, για παράδειγμα ένας Βρετανο-λίβυος που μεταβαίνει στις ΗΠΑ από τη Λιβύη”, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τέλος οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι όλοι οι Βρετανοί πολίτες που “έχουν γεννηθεί σε μια από αυτές τις χώρες” θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ακόμη κι αν έχουν αναχωρήσει από το Ιράκ, το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία ή το Σουδάν.
Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταδίκασε τελικά την απαγόρευση αυτή αφού προηγουμένως όμως είχε επικριθεί έντονα για την αρχική της άρνηση να το κάνει.