Στο τελευταίο debate πριν την διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος τρεις δημοσιογράφοι του BBC θα απευθύνουν ερωτήσεις στις δύο ομάδες: Την ομάδα που τάσσεται υπέρ του «Leave» (εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ) με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και του «Remain» με τον νυν δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσα Σαντίκ Καν. Στην ομάδα του Remain θα συμμετάσχει και η γενική Γραμματέας του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων Φράνσις Ο᾽ Γκρέιντι, η οποία θα εκθέσει τους κινδύνους του Brexit για τους Εργαζόμενους.
Εν τω μεταξύ, παρατηρείται σήμερα μεγάλη κινητοποίηση των πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων στην Ευρώπη, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ικετεύουν τους Βρετανούς να παραμείνουν στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σε πληρωμένο ολοσέλιδο στην Daily Mail που φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, γράφει: «Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι η Ουγγαρία είναι υπερήφανη που συντάσσεται μαζί σας ως μέλος της ΕΕ». Μεγάλοι γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε βρετανικές εφημερίδες προκειμένου να στηρίξουν το Remain.
Δεν «αποκαλύπτονται» οι οπαδοί του Remain
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε έκκληση λέγοντας «Μείνετε μαζί μας. Δίχως τη Βρετανία δεν θα αποδυναμωθεί μόνο η Ευρώπη αλλά όλη η Διεθνής Κοινότητα». O Τζορτζ Σόρος, ο άνθρωπος που προκάλεσε το μεγαλύτερο νομισματικό σοκ στη Βρετανία το 1992, που έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως Μαύρη Τετάρτη, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Leave θα προκαλέσει ανάλογη νομισματική κρίση, μια Μαύρη Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, το Remain δείχνει σταδιακή ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις μετά την καταβύθιση του την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα γραφεία στοιχημάτων, που έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αξιόπιστα στις προβλέψεις τους τόσο στο δημοψήφισμα της Σκωτίας όσο και στις τελευταίες εκλογές, δίνουν ποσοστό νίκης στο Remain 80%. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, οι ψηφοφόροι του Remain είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν για μια σειρά λόγους, αλλά κυρίως επειδή αποφεύγουν να τοποθετηθούν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφονται στους αναποφάσιστους.
Πηγή: DW