Βρετανία: Εκστρατεία για την ψήφο των νέων στο δημοψήφισμα

Ροζ μπερέ, νύχια βαμένα στα χρώματα της βρετανικής σημαίας και ψηλά τακούνια: ο ηθοποιός και κωμικός Εντι Ιζαρντ περιδιαβαίνει το κάμπους του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ για να πείσει τους φοιτητές να ψηφίσουν κατά του Brexit.

Οι νεαροί Βρετανοί είχαν προθεσμία μέχρι σήμερα, 7 Ιουνίου, για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και η ψήφος τους θα είναι πολύ κρίσιμη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίοσματος της 23ης Ιουνίου.

Μόνο το 50% των νέων 18 έως 34 ετών δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν μέχρι τις κάλπες, έναντι 80% για την ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών, τη στιγμή που η απόφαση θα καθορίσει μάλλον το δικό τους μέλλον, παρά το μέλλον των ηλικιωμένων.

Ολες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι οι νέοι τάσσονται στην πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση διότι βρίσκονται σε μία ηλικία ξένη προς την εσωστρέφεια: στην κατηγορία των 18-24 ετών, το 61% τάσσεται υπέρ του Bremain και μόνο 21% υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, ενώ στην κατηγορία των 50-64 ετών μόνο το 37% τάσσεται υπέρ της παραμονής, έναντι του 53% που υποστηρίζει την αποχώρηση. Εξ ου και η αποφασιστική σημασία της ψήφου ων νέων.

«Ενα Brexit θα έχει απευθείας συνέπειες γι΄αυτούς. Τέρμα η φθηνές πτήσεις, οι φθηνές κλήσεις περιαγωγής, η απουσία βίζας, οι δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Η φωνή των νέων πρέπει να ακουστεί», έλεγε ο Εντι Ιζαρντ στην περιοδεία του στο κάμπους του Ρέντινγκ.

«Πολλοί φοιτητές δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα», εξηγεί η Νίνα Χάγκερ, φοιτήτρια Ψυχολογίας και εκπρόσωπος των 18.000 φοιτητών του κάμπους του Ρέντινγκ εξηγώντας ότι οι φοιτητές θα ήσαν περισσότερο κινητοποιημένοι «εάν η εκστρατεία επικεντρωνόταν στον τρόπο με τον οποίο το αποτέλεσμα θα τους επηρεάσει».

Ο Ντάνιελ Χάναν, βρετανός ευρωβουλευτής και ευρωσκεπτικιστής έχει από την πλευρά του μία τελείως διαφορετική εξήγηση. «Υπάρχει μία σταδιακή απομάκρυνση των νέων από την πολιτική και αυτό έγινε εξαιτίας της εκχώρησης εξουσιών από τους εκλεγμένους εκπροσώπους προς μη εκλεγμένους υπαλλήλους» στις Βρυξέλλες», εξηγεί στους φοιτητές.

«Ψηφίστε, διαφορετικά οι γέροι θα ψηφίσουν στη θέση σας»

«Στο κάμπους του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, οι φοιτητές του Brexit μοιράζουν προφυλακτικά με το σύνθημα «Ασφαλέστερη επιλογή. Η παραμονή είναι πιο επικίνδυνη».

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν πρέπει να κριθεί από τη μία γενιά στη θέση της άλλης», λέει ο Ντάρεν Χιουζ, υπεύθυνος της Electoral Reform Society (Ενωση για την Εκλογική Μεταρρύθμιση). Σε συνεργασία με πανεπιστήμια, η ένωση έχει δημιουργήσει μία online πλατφόρμα διαλόγου για το δημοψήφισμα και οργανώνει συναντήσεις για να παρακινήσει τους νέους να ψηφίσουν.

Οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους έχουν πληθύνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να περιοριστεί το χάσμα που χωρίζει τη συμμετοχή των νέων και των ηλικιωμένων στο δημοψήφισμα. «Εγγραφείτε και ψηφίστε, διαφορετικά θα ψηφίσουν οι γηραιότεροι στη θέση σας», γράφει η Huffington Post UK στην ιστοσελίδα «Young Voters» που έχει ανοίξει για το δημοψήφισμα.

Αλλη πολύ δραστήρια οργάνωση για την κινητοποίηση των νέων ψηφοφόρων η «Bite the Ballot» που ιδρύθηκε το 2010 από δύο πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές τους, που προωθεί τον ενεργό ρόλο των νέων στην πολιτική.

«Αυτός ο διάλογος, αυτή η απόφαση, δεν ανήκουν μόνον στους λευκούς άνδρες. Είναι η ευκαιρία μιάς ολόκληρης γενιάς και κάθε ψήφος μετράει», αναφέρεται στο site της οργάνωσης , που εξηγεί με παιδαγωγικό τρόπο γιατί και πώς γίνεται η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Η οργάνωση είναι πολύ δραστήρια στο Twitter , #TurnUp to Vote.


Exit mobile version