Βραζιλία: Μέτρα λιτότητας προωθεί ο Τέμερ

Ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ θα επιχειρήσει να επωφεληθεί από την εύκολη νίκη του στη Βουλή για να θέσει σε εφαρμογή μέτρα λιτότητας τα οποία θεωρεί απαραίτητα για να βγει η Βραζιλία από την ύφεση, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες δυσκολίες.

Αν και κατάφερε να πάρει χθες την ψήφο μιας ευρείας πλειοψηφίας βουλευτών με αποτέλεσμα να αποφύγει την ατίμωση μιας απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του και μιας δίκης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος Τέμερ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή νέων κατηγοριών εκ μέρους του γενικού εισαγγελέα Ροντρίγκο Ζανό.

Ο γενικός εισαγγελέας ήταν αυτός που είχε υποβάλει το αίτημα να απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ για παθητική δωροδοκία — μια διαδικασία πρωτοφανή για έναν εν ενεργεία πρόεδρο, την οποία ματαίωσαν οι βουλευτές.

Όμως ο Ζανό, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε λίαν προσεχώς να διατυπώσει και άλλες κατηγορίες εναντίον του προέδρου, για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και σύσταση συμμορίας.

Ο Ζανό βασίζεται στις εκρηκτικές αποκαλύψεις του Τζόσλεϊ Μπατίστα, ιδιοκτήτη της γιγάντιας κρεατοβιομηχανίας JBS, από τον οποίο ξεκίνησε το σκάνδαλο.

Αυτός ο επιχειρηματίας έβαλε φωτιά στο μπαρούτι με μια ενοχοποιητική ηχογράφηση, στην οποία ο Τέμερ φαίνεται να συμφωνεί να εξαγοραστεί η σιωπή ενός βουλευτή ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Η εύκολη χθεσινή νίκη του Τέμερ δεν θα μπορέσει ούτε και να κάνει να ξεχαστεί το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι θέλουν σε ποσοστό 81% να ψηφίσουν οι βουλευτές για να δικαστεί ο 76χρονος συντηρητικός πρόεδρος. Αυτός ο τελευταίος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας προέδρου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, καθώς η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 5%.

Όμως στο μέτωπο της οικονομίας, η επιτυχία του Τέμερ αναμένεται ότι θα του επιτρέψει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που του ζητούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι για να βγει από την ύφεση η οικονομία της Βραζιλίας.

Άλλωστε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος μιλώντας στην τηλεόραση αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην κάτω βουλή, την οποία χαρακτήρισε «σαφή, αδιαμφισβήτητη νίκη».

Ο Τέμερ θέλει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος της θητείας του, τον Δεκέμβριο 2018.

«Βγάζουμε αυτή τη χώρα από την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της», τόνισε χθες το βράδυ, «θέλω να ολοκληρώσω τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στη χώρα μας».

Όμως θα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αντίδραση που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στους κόλπους του πληθυσμού.

«Μια κυβέρνηση που κάνει μεταρρυθμίσεις δεν είναι δημοφιλής και ο Τέμερ βγαίνει ενισχυμένος απ’ αυτή τη δοκιμασία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταρσίσιο Περόντι, ένας βουλευτής του κόμματος PMDB του προέδρου Τέμερ.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που ψήφισαν κατά της διεξαγωγής δίκης σε βάρος του προέδρου προέταξαν την ανάγκη θα υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά, ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση των συντάξεων, η εξέταση των οποίων από το κοινοβούλιο βρίσκεται σε νεκρό σημείο λόγω της πολιτικής κρίσης.

Όσον αφορά την ψήφο των βουλευτών υπέρ του Τέμερ, «οι αριθμοί είναι επαρκείς ώστε (ο Τέμερ) να μπορέσει να κινητοπόιήσει μια βάση για να ψηφίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Zέσνερ Ολιβέρια της εταιρείας συμβούλων Consultora de Go Associados.

Οι τελευταίες ενδείξεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία στη Βραζιλία είναι ενθαρρυντικές, όμως η τάση αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα στους προσεχείς μήνες στη χώρα αυτή η οποία αριθμεί 13,5 εκατομμύρια ανέργους.

Πριν καν από την ψηφοφορία και παρά το κλίμα ακραίας έντασης στη βουλή, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει θετικά τη νίκη του Τέμερ.

Το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο, υπερβαίνοντας τις 67.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο που ξέσπασε το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο Τέμερ.

Για τους επιχειρηματικούς κύκλους, η πρώτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αποφεύγει έτσι μια δεύτερη βάναυση αλλαγή στην κορυφή του κράτους μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ για παραποίηση δημόσιων λογαριασμών.

Ο Τέμερ διέσωσε χθες την προεδρία του παρότι κατηγορείται για διαφθορά, καθώς 263 βουλευτές ψήφισαν να μην πραγματοποιηθεί δίκη σε βάρος του, ενώ του ήταν απαραίτητες μόνο 172 ψήφοι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version