«Ενταξη της Τουρκίας υπό τον Ερντογαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ασφαλώς δεν θα υπάρξει, αλλά έχουμε μακροπρόθεσμα συμφέρον να υπάρξει μια δημοκρατική Τουρκία στην Ευρώπη», δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ.
Ο τουρκικής καταγωγής γερμανός πολιτικός ασκεί κριτική στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) και το αδελφό του βαυαρικό χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), τα οποία λανθασμένα άνοιξαν «την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και τώρα μιλούν για «προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Ο Εζντεμιρ επικρίνει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό την οποία προώθησε κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ, και δηλώνει ότι «είναι επίσης λάθος της να καλοπιάνει τον Ερντογαν, διότι απλώς εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Στο θέμα της πολιτικής για την Τουρκία τα δύο αυτά κόμματα έχουν χάσει τη πυξίδα της εξωτερική πολιτικής. Εχουν μονίμως μια τακτική, αλλά όχι στρατηγική για τη Τουρκία», τονίζει.
Σοβαρές αμφιβολίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη εκφράζει και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την Αγκυρα, λέει σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Οσο λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον, αυτό οδηγεί σε απογοητεύσεις, προειδοποιεί.
Ο γερμανός πολιτικός ζητεί τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και τους Πράσινους να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Ηρθε πλέον ο καιρός να συζητήσουμε για μια νέα αρχή σχέσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι απομακρυνόμαστε κάθε μέρα από το στόχο της πλήρους τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.», λέει ο Βέμπερ.
Ο γερμανός συντηρητικός πολιτικός αναφέρεται επίσης και στην κριτική που άσκησε στον Ταγίπ Ερντογαν ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Βέμπερ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Σουλτς «ένδειξη» της αλλαγής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στην Αγκυρα. «Διαπιστώνω μια σαφή απομάκρυνση από την Τουρκία», λέει o Βέμπερ στη FAZ. «Η πλήρης ένταξη είναι πλάνη μιας ολόκληρης γενιάς πολιτικών. Λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον όταν καμωνόμαστε πως υφίσταται ακόμα θέμα πλήρους ένταξης. Δεν γνωρίζω κανέναν αρχηγό κράτους ο οποίος να το θέλει στα σοβαρά. Η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει κατά βάσιν και η ίδια».
Ο Βέμπερ λέει επίσης πως δεν πρόκειται για διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά για μια «νέα ρεαλιστική αρχή». Ο Βέμπερ ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) τάσσεται υπέρ μια ελκυστικής προσφορά προς την Τουρκία και αναφέρει ως πιθανά πεδία συνεργασίας, εκτός από την μεταναστευτική πολιτική, τις οικονομικές σχέσεις και την συμμετοχή στην ειρήνευση στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Κατά τον Μάνφρεντ Βέμπερ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λειτουργεί και αποτελεί απόδειξη για το ότι και οι δύο πλευρές μπορούν από κοινού να βρουν βιώσιμες λύσεις για κοινά προβλήματα και μάλιστα ανεξάρτητα από την πλήρη ένταξη.