Quantcast
Valeant: Βουτιά 46% της μετοχής-Αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας ύψους 30 δισ. δολαρίων - enikonomia.gr
share

Valeant: Βουτιά 46% της μετοχής-Αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας ύψους 30 δισ. δολαρίων

δημοσιεύτηκε:

Η μετοχή της καναδικής φαρμακοβιομηχανίας, Valeant Pharmaceuticals International, βούλιαξε 48%, μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία ότι η καθυστέρηση να υποβάλει την ετήσια οικονομική κατάστασή της στις ΗΠΑ τη θέτουν σε κίνδυνο αθέτησης πληρωμών στο ύψους 30 δις. δολαρίων χρέος της.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αναλυτές της Wall Street πίεσαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Valeant, Μάικλ Πήρσον, για να πάρουν απαντήσεις. Ένας ρώτησε πώς μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στο μάνατζμεντ, με δεδομένες τις προηγούμενες θετικές προοπτικές που έδινε, ενώ ένας άλλος ρώτησε αν ο Πήρσον χαίρει εμπιστοσύνης για τη διοίκηση της εταιρείας.

Η μετοχή της Valeant, που είχε φθάσει στο υψηλό των 263,70 δολαρίων τον Αύγουστο, βούλιαξε σήμερα 46% στα 37,27 δολάρια στην Wall Street, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο Πήρσον δήλωσε ότι η εταιρεία, που έχει τεράστιο χρέος λόγω μίας σειράς εξαγορών που έκανε, εξετάζει τώρα την πώληση κάποιων επενδύσεων της που δεν ανήκουν στον πυρήνα της δραστηριότητάς της. «Η επιχείρησή μας δεν λειτουργεί με όλες τις μηχανές, αλλά είμαστε δεσμευμένοι να την επαναφέρουμε σε τροχιά», σημείωσε ο Πήρσον.

H Valeant επανέλαβε ότι θα αναβάλει την υποβολή της ετήσιας οικονομικής κατάστασής της στις αμερικανικές εποπτικές Αρχές, ενώ ήγειρε για πρώτη φορά το φάσμα μίας χρεοκοπίας της, σημειώνοντας ότι η αποτυχία να υποβάλει την έκθεση σήμερα, που έληγε η σχετική προθεσμία, σημαίνει παραβίαση της συμφωνίας με τους πιστωτές της και ότι οι κάτοχοι τουλάχιστον του 25% κάθε σειράς των ομολόγων της μπορεί να θεωρήσουν ότι η εταιρεία είναι σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι ομολογιούχοι μπορούν να ζητήσουν την άμεση αποπληρωμή τους, δήλωσε αναλυτής.

Η Valeant έχει επίσης πάρει τραπεζικά δάνεια και, με βάση τις σχετικές συμφωνίες, έχει προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου για να υποβάλει ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις. Εάν αποτύχει, θα έχει περιθώριο 30 ημερών πριν η παράβαση μετατραπεί σε χρεοκοπία και οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να ζητήσουν την άμεση αποπληρωμή τους, πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.