Ένα από τα κύρια ερωτήματα που τίθενται τις ώρες αυτές στην Ιταλία από πολλούς σχολιαστές είναι: «αν εκλεγεί πρόεδρος (ο Μακρόν), πολύ πιθανόν να πρέπει να συνεργασθεί με μια συμμαχία κομμάτων και αυτό, για τη Γαλλία, είναι αναμφισβήτητα ένα καινούριο στοιχείο», δήλωσε ο Τζαμπιέρο Γκραμάλια, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στην τηλεόραση της Rai.
Παράλληλα, ο Γκραμάλια τόνισε ότι οι εκλογές αυτές αναδεικνύουν σαφώς την αποτυχία των ρεπουμπλικανών και των σοσιαλιστών να καταφέρουν να εκφράσουν ισχυρούς υποψήφιους μέσω των λεγόμενων “ανοικτών ψηφοφοριών”, με τη συμμετοχή όλων των μελών των κομμάτων. «Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πολιτικό κενό στον κεντρώο χώρο και όπως είδαμε, του κενού αυτού επωφελήθηκε άμεσα ο Μακρόν», συμπλήρωσε.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να σώσει την τιμή της Γαλλίας», αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα La Stampa. «Το κύριο θέμα όμως είναι να δούμε αν ο νεαρός Μακρόν, υποψήφιος χωρίς κόμμα, σοσιαλδημοκράτης και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το τέλος, να αντέξει στο κύμα λαϊκισμού το οποίο η Λεπέν και όχι μόνον κατάφερε να εκμεταλλευτεί», προσθέτει ο σχολιαστής Τσέζαρε Μαρτινέτι. «Η πολιτική και συγκινησιακή διάσταση μιας ψήφου “κατά και όχι υπέρ” παραμένει εντυπωσιακή. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής, μετά τον Τραμπ και το Brexit», τονίζει παράλληλα η εφημερίδα του Τορίνο.
Ο σχολιαστής της εφημερίδας La Repubblica, Μπερνάρντο Βάλι, προβλέπει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «θα εκλεγεί πρόεδρος, στο δεύτερο γύρο, με το 60% ή και το 65% των ψήφων, χάρη σε μια συμμαχία όλων των κομμάτων ενάντια στην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου». Ωστόσο, εκτιμά ότι ο Μακρόν θα καταφέρει να εκλέξει λίγους βουλευτές στις εκλογές που θα γίνουν στις 11 Ιουνίου. «Για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να δεχθεί να συνεργασθεί ή με μέρος των σοσιαλιστών ή με μια μετριοπαθή πτέρυγα της κεντροδεξιάς. Αλλά θα προσπαθήσει να συμφωνήσει σε προσωπική, ατομική βάση, όχι με μια επίσημη συμμαχία, για να μην ταυτιστεί με την παλιά πολιτική», προβλέπει ο Βάλι. «Σε τελική ανάλυση, για τη Γαλλία είναι η καλύτερη λύση, αλλά ο Μακρόν θα πρέπει να καταβάλει, στο εξής, μια σαφώς μεγάλη προσπάθεια», τονίζει τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αναλυτής της εφημερίδας La Repubblica.