Τυνησία: Πενιχρά τα αποτελέσματα της αραβικής άνοιξης

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στην Τυνησία και την ανατροπή του δικτάτορα Μπεν Αλί, όλο και περισσότεροι Τυνήσιοι παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών ανισοτήτων που ξεκίνησαν πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός από την πρωτεύουσα Τύνιδα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας με αφορμή νέο νόμο, ο οποίος ευνοεί τον πληθωρισμό και αυξάνει τις κοινωνικές εισφορές.

Από την ανατροπή του Μπεν Αλί την περίοδο 2010-2011 και μετά, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας, στον οποίοι οι Τυνήσιοι διαδηλώνουν μαζικά κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Φέτος η οικονομική συγκυρία που οδήγησε τους Τυνήσιους ξανά στους δρόμους, είναι ιδιαίτερα δύσκολη: το δημόσιο χρέος έχει φθάσει στο 70% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 6%, η ανεργία το 15%, ενώ ειδικότερα η ανεργία μεταξύ των νέων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι πτυχιούχοι, το 30%.

Ευρωπαϊκή στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη στην Τυνησία


Από την πολιτική ανατροπή στην Τυνησία το 2011, που προκάλεσε εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες σε πολλές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής, ο πληθυσμός δεν διαπιστώνει καμία πρόοδο στον οικονομικό τομέα, εκτιμά μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde ο πολιτικός επιστήμονας Μπελίγκ Ναμπλί από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής. Ο τυνήσιος ερευνητής διαπιστώνει ότι για τους συμπατριώτες του η πολιτική ανατροπή πριν από επτά χρόνια δεν βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο. Και σαν μην έφθανε αυτό ο Μπελίγκ Ναμπλί θεωρεί ότι τίθενται πλέον σε κίνδυνο ακόμα και τα πολιτικά κεκτημένα: «Οι άνθρωποι τείνουν να χρεώνουν στην εξέγερση την απαρχή της οικονομικής κρίσης».

Η οικονομική δυστοκία είναι ιδιαίτερα λυπηρή και για έναν άλλο λόγo: επειδή παρά τα φαινόμενα η Τυνησία πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Στέφαν Μάσρι, ο οποίος μάλιστα διαπιστώνει ότι στη χώρα υπάρχει μια ισχυρή κοινωνία πολιτών, με ασυνήθιστα πολλές γυναίκες για τα δεδομένα του αραβικού κόσμου να κατέχουν σημαντικές θέσεις στην δημόσια και επαγγελματική ζωή της χώρας. Την ίδια στιγμή η Τυνησία επενδύει στο δίγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα, αραβικών και γαλλικών και διατηρεί κατά αυτό τον τρόπο στενούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Όμως οι οικονομικές διαφορές μεταξύ Τυνησίας και Ευρώπης παραμένουν ορατές. Όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει μόνο να χαιρετίζουν την όποια πολιτική πρόοδο της χώρας, αλλά θα πρέπει παράλληλα να στηρίξουν την ανάπτυξή της. Η Χέντα Χενάουι από το κίνημα πολιτών «Τι περιμένουμε;» θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις στην Τυνησία ενδέχεται να αποκτήσουν ολοένα και μεγαλύτερο πολιτικό χαρακτήρα σε σχέση με σήμερα. Δεν αποκλείει να στραφούν και κατά της κυβέρνησης, η οποία από ότι όλα δείχνουν έχει λάβει το μήνυμα των διαδηλωτών και ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες σειρά κοινωνικών παροχών, όπως ελάχιστο μηναίο εισόδημα για άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και και χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version