Μειώθηκε τον Μάρτιο, για 12ο διαδοχικό μήνα, ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ-FAO. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο δείκτης αυτός τώρα είναι 20,5% χαμηλότερος από την τιμή – ρεκόρ που είχε καταγράψει πριν από 1 χρόνο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ίδια στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι ο δείκτης αυτός ανήλθε κατά μέσο όρο στις 126,9 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 129,7 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του που έχει καταγράψει ο δείκτης αυτός από τον Ιούλιο του 2021.
Πού οφείλεται η πτώση
Επίσης ο FAO εξήγησε τον λόγο για τον οποίο μειώθηκε ο δείκτης αυτός. Ο συνδυασμός της άφθονης προσφοράς, της μειωμένης ζήτησης για εισαγωγές και της παράτασης της συμφωνίας για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας συνέβαλε στην πτώση αυτή, σημείωσε ο FAO.
Ο Οργανισμός ανέφερε πως η πτώση του δείκτη αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές των δημητριακών, των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων, που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στη ζάχαρη και στα προϊόντα κρέατος.
«Οι τιμές στα τρόφιμα εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να αυξάνονται στις εγχώριες αγορές θέτοντας σε περαιτέρω δοκιμασία την επισιτιστική ασφάλεια παρόλο που αυτές μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο.
«Αυτό ισχύει κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες που έχον καθαρές εισαγωγές κρέατος. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της πτώσης της ισοτιμίας των νομισμάτων τους έναντι του αμερικανικού δολαρίου ή του ευρώ και της αυξανόμενης δανειακής επιβάρυνσης», πρόσθεσε.
Ο δείκτης του FAO
Ο δείκτης του FAO για τις τιμές των δημητριακών μειώθηκε κατά 5,6% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, με το σιτάρι να καταγράφει πτώση 7,1%, το καλαμπόκι, 4,6% και το ρύζι, 3,2%.
Ο δείκτης για τις τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 3%, περίπου 47,7% κάτω από το επίπεδο στο οποίο είχε καταγραφεί τον Μάρτιο 2022, ενώ ο δείκτης για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 0,8%.
Αντίθετα, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 1,5% αγγίζοντας υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο 2016, λόγω ανησυχιών για επικείμενη μείωση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Ο δείκτης τιμών για το κρέας αυξήθηκε κατά 0,8%.
Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών, ο FAO αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σίτου το 2023, που έχει σταθεροποιηθεί τώρα στους 786 εκατ. τόνους –1,3% κάτω από το επίπεδο του 2022, παρά ταύτα η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή ρεκόρ.
Επίσης ο FAO αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών στα 2,777 δισ. τόνους το 2022, μόλις 1,2% κάτω σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2022/23 έφθασε τους 516 εκατ. τόνους, 1,6% κάτω από τη σοδειά ρεκόρ του 2021/22.
Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών την περίοδο 2022/23 ήταν στα 2,779 δισ. τόνους, ανέφερε ο FAO, 0,7% κάτω. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των περιόδων 2022/2023 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,3% από τα αρχικά επίπεδά τους στα 850 εκατ. τόνους.