Quantcast
Τράπεζα Κύπρου: Παροχή 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Τράπεζα Κύπρου: Παροχή 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του νέου προϊόντος CYPEF, και οι όροι για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο δανειακό πρόγραμμα θα είναι ευνοϊκοί

Νέα χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του Νέου Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προϊόντος CYPEF (Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου), προσδοκά να παρέχει η Τράπεζα Κύπρου. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται να δοθεί μέσω δανείων μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι όροι που θα διέπουν τις δανειακές συμβάσεις για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως «ευνοϊκοί». Από το σύνολο των 60 εκατομμυρίων ευρώ του προϊόντος CYPEF, τα 30 εκατομμύρια παραχωρούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω της κυπριακής Κυβέρνησης, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια αποτελούν συνεισφορά της Τράπεζας Κύπρου από ίδιους πόρους.

Συνέχεια των JEREMIE

Το CYPEF έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ευρωπαϊκά σχέδια χρηματοδότησης JEREMIE, που είχαν προηγηθεί και ολοκληρώθηκαν, και αφορούσαν δάνεια επίσης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται εδώ, ότι μέσω των δύο προγραμμάτων JEREMIE I και JEREMIE ΙΙ, η Τράπεζα Κύπρου παρείχε χρηματοδότηση στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω δανείων, συνολικού ποσού 35,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο ΚΥΠΕ, μετά την εξάντληση του ποσού των 16 εκατομμυρίων που αφορούσε το JEREMIE FRSP II, η Τράπεζα Κύπρου παραχωρεί νέα δάνεια για ποσά μέχρι 1,5 εκατομμύριο στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού προϊόντος CYPEF, του οποίου η λήξη είναι την 1η Φεβρουαρίου του 2017. Η νέα αυτή χρηματοδότηση έρχεται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εταιρειών για επέκταση, ανάπτυξη και ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, μέσω του ευρωπαϊκού προϊόντος JEREMIE FRSP II, που σκοπό είχε τη στήριξη των ΜΜΕ και των αυτοεργοδοτούμενων σε θέματα ενδυνάμωσης, επέκτασης και ανάπτυξης, η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να παραχωρήσει συνολικό ποσό 16 εκατομμύρια για τα έτη 2014 και 2015, ενώ μέσω του JEREMIE FRSP I είχαν χορηγηθεί συνολικά ποσά ύψους 19,5 εκατομμυρίων, από το 2010 μέχρι το 2013.

Μέχρι στιγμής έχουν παρασχεθεί δάνεια ύψους 11,8 εκατομμυρίων, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 3,5 εκατομμυρίων που αναμένουν να εκταμιευτούν. Τέλος, υπό εξέταση παραμένουν αιτήσεις για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος ή όχι.

Όροι και περιορισμοί

Τα δάνεια που θα δοθούν μέσω του προϊόντος CYPEF θα έχουν επιτόκιο που θα ξεκινά από 2,8% και δικαιούχοι θα είναι τόσο υφιστάμενοι, όσο και νέοι πελάτες, αυτοεργοδοτούμενοι και εταιρείες που έχουν ιδρυθεί, εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο, και εντάσσονται στην κατηγορία πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ από το προϊόν θα εξαιρεθούν χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για ανάπτυξη γης (Developers), real estate, αγορά μετοχών, συγχώνευση εταιρειών, επένδυση, τομέα καπνού, τυχερά παιχνίδια, αλιεία, κ.λπ.

Προκειμένου να της χορηγηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση, μια εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει προσωπικό μικρότερο των 250 εργαζομένων σε επίπεδο ομίλου (όχι εταιρικά), ενώ ο κύκλος εργασιών της να είναι μικρότερος από 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ενεργητικού της να μην ξεπερνά τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται εδώ ότι στο ποσό του δανείου δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ενώ δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση από το CYPEF δανείων που έχουν ήδη συναφθεί (αναχρηματοδότηση).


Πηγή: sigmalive.com

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.