Συνέχεια στην κόντρα της με τον Αμερικανό πρόεδρο,Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ από το Νταβός.
Απαντώντας στη δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για τη φύτερη ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων, η Τούνμπεργκ είπε ότι αυτή δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται», είπε, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πέρυσι. «Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες», πρόσθεσε η έφηβη ακτιβίστρια.
Η Τούνμπεργκ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου λιγότερο από μία ώρα προτού παρακολουθήσει τον Τραμπ να εκθέτει το κεντρικό θέμα της ομιλίας του στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο.
Σε μια διάσκεψη όπου τα περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται υπό το φως των προβολέων, ο Τραμπ τα απέφυγε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Αποκάλεσε τους ακτιβιστές για το κλίμα «απαισιόδοξους» και «κληρονόμους των ανόητων μελλοντολόγων του χθες», ενώ αφιέρωσε μερικά λεπτά της ομιλίας του για να τονίσει την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου.
Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους ο Τραμπ είπε: «Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα».
Η Τούνμπεργκ απάντησε κάνοντας λόγο για «κενές λέξεις και υποσχέσεις» των παγκόσμιων ηγετών.
«Λέτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν… μην είστε τόσο απαισιόδοξοι και στη συνέχεια τίποτα, σιωπή», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η Τούνμπεργκ κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να ακούσουν τους νεαρούς ακτιβιστές, οι οποίοι τους ακολούθησαν στο Νταβός φέτος.
«Δεν μπορώ να παραπονεθώ ότι δεν έχω ακουστεί», είπε, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Πολλοί νεαροί ακτιβιστές μετέβησαν αυτή τη χρονιά στο Νταβός, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τούνμπεργκ.
Ανάμεσά τους είναι και ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Επίσης η 17χρονη Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ