Τραμπ και Κογκρέσο αποφασίζουν για την τύχη της Συμφωνίας Συνεργασίας για τον Ειρηνικό

Η Κίνα θα αναβαθμίσει τη θέση της ως ηγετικής δύναμης του ελεύθερου εμπορίου στη Διάσκεψη για την Ασία και τον Ειρηνικό που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, με το Πεκίνο να προωθεί την περιφερειακή οικονομική και εμπορική δυναμική του. Από την άλλη μεριά, η πορεία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής παραμένει ασαφής, υπό την απειλή εφαρμογής των προεκλογικών εξαγγελιών του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνουν αναλυτές.

Η κινεζική ηγεσία φαίνεται ότι έχει καταστρώσει τη στρατηγική της, ενώ η στασιμότητα στην εφαρμογή της Συμφωνίας Συνεργασίας για τον Ειρηνικό (TPP) δίνει στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την κατάλληλη ευκαιρία να προτείνει εναλλακτικά πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών στη Διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Περού.

“Εάν οι ΗΠΑ παραιτηθούν της ηγεσίας τους εδώ, είναι φυσικό το ρόλο της Ουάσιγκτον να αναλάβει η Κίνα,” δηλώνει ο Του Σιντσουάν, ειδικός σε θέματα εμπορίου, από το Διεθνές Οικονομικό και Εμπορικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την TPP “καταστροφή,” σε αντίθεση με τη στάση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίο ωστόσο εγκατέλειψε τις προσπάθειες για την έγκριση της συμφωνίας από το Κογκρέσο, πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό την εξέλιξη αυτή, η τύχη της TPP βρίσκεται στα χέρια του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.


Exit mobile version