Τραμπ για πανικό στα χρηματιστήρια: «Μερικές φορές θα πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου»

ΗΠΑ

Για τον πανικό που προκλήθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο ίδιος.

Μερικές φορές θα πρέπει να παίρνει κανείς το «φάρμακο» του  εν προκειμένω για να θεραπευτούν οι παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε.

Όπως είπε ο Τραμπ  σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους «μερικές φορές θα πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά». Ταυτόχρονα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται σήμερα σε νέα θεαματική πτώση της  Wall Street, ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν νέες βίαιες πτώσεις.

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά το Σαββατοκύριακο στο οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων αφότου ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη κυμαινόμενους τελωνειακούς δασμούς κατ’ ελάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό.

«Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε.

«Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές  θα πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.

Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε πως το Σαββατοκύριακο συζήτησε «με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο».

«Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία», κόμπασε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της  ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα». «Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε.

Δασμοί: Νέες βαριές απώλειες  στο χρηματιστήριο στο Τόκιο

Νωρίτερα το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραψε πτώση 7% μετά την έναρξη των συναλλαγών, ενώ αυτό της Σεούλ σημείωσε πτώση 4,6%, ενώ συνεχίζεται ο πυρετός στη Wall Street, εν μέσω κλίματος πανικού στις χρηματαγορές εξαιτίας του εμπορικού πολέμου προς κάθε αζιμούθιο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περί τις 03:10 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei έπεσε 7,44% και ανήλθε στις 31.2555 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέρρευσε κατά 8,14%. Στη Σεούλ, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 4,77%, ενώ στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες 5,83%.

 

Exit mobile version