Καμία χώρα δεν θα τη «γλιτώσει» από την επιβολή των «ανταποδοτικών » τελωνειακών δασμών και πάνω από όλα η Κίνα εναντίον της οποίας καταφέρθηκε εκ νέου, την επομένη εξαιρέσεων σε προϊόντα τεχνολογίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνησή των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Truth Social.
Όπως είπε ο Τραμπ «κανένας δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς (…) κυρίως η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται μακράν με τον χειρότερο τρόπο».
Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ έγινε την επομένη της εξαίρεσης από τους επιπρόσθετους δασμούς —145% για την Κίνα— που παραχωρήθηκε από την κυβέρνησή του σε προϊόντα τεχνολογίας, κυρίως σε smartphones και υπολογιστές καθώς καισε ημιαγωγούς.
«Εξετάζουμε να επιβάλλουμε δασμούς στους ημιαγωγούς και στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τραμπ.
Η δήλωση του Λάτνικ
Νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησής του , Χάουαρντ Λάτνικ είχε μιλήσει για συγκεκριμένους τομεακούς τελωνειακούς δασμούς κυρίως για τους ημιαγωγούς κάτι το οποίο ενδέχεται να γίνει σε 1 ή σε 2 μήνες.
«Ο πρόεδρος θα παρουσιάσει τη (δασμολογική) πολιτική του για τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για θεμελιώδη πράγματα που έχουμε ανάγκη. Τα φάρμακά μας και οι ημιαγωγοί μας θα πρέπει να παράγονται στην Αμερική», επέμεινε.
Οι ανακοινώσεις της Αμερικής έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με τα όσα ζητεί η Κίνα, τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Κίνα φέρνει
αναταράξεις στις αγορές, καθώς οι μετοχές μοιάζουν να έχουν πάρει το τρενάκι του τρόμου, η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί και η αγορά του αμερικανικού δημόσιου χρέους να βρίσκεται υπό πίεση.
Παρότι το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναγνώρισε το «μικρό βήμα» που έκανε η Ουάσιγκτον εξαιρώντας τα προϊόντα τεχνολογίας, «παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να (…) κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσουν τα σφάλματά τους, να ακυρώσουν τελείως την κακή πρακτική των ανταποδοτικών τελωνειακών δασμών και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε εκπρόσωπός του χθες.
Ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά», επανέλαβε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μιλώντας στην εφημερίδα Nhân Dân.
«Οι δυο χώρες μας θα πρέπει να προασπιστούν σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων της βιομηχανίας του εφοδιασμού, καθώς και το διεθνές περιβάλλον ανοίγματος και συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Σι.
Τη στιγμή που επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί συνολικά ύψους 145% στα προϊόντα της με αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, πλην εξαιρέσεων, το Πεκίνο ανταπέδωσε ανεβάζοντας στο 125% τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από το Σάββατο.
Ενώ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα την περασμένη εβδομάδα, ο μεγιστάνας φάνηκε να δίνει ανάσα σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας αναστολή για 90 ημέρες των βαρύτερων δασμών και αφήνοντας να εφαρμόζονται δασμοί «βάσης» 10% μέχρι τότε.
Επικρίνοντας την επίθεση του κ. Τραμπ στο πεδίο του εμπορίου μια ημέρα νωρίτερα, το Πεκίνο αυτοπροβλήθηκε ως υπέρμαχος των φτωχότερων χωρών, απευθύνοντας έκκληση, μαζί με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, να μην εφαρμοστούν οι επιπρόσθετοι δασμοί που θα κατάφερναν βαρύ πλήγμα σε «αναπτυσσόμενες χώρες», «ιδιαίτερα τις λιγότερο ανεπτυγμένες εξ αυτών».
Οι δασμοί αυτοί «θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο.
Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή «αισιόδοξος» για την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ απορροφούν το 16,4% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών, με το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών να φθάνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του Πεκίνου. Η Ουάσιγκτον εξεγείρεται για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών.
Με αυτό το φόντο σύγκρουσης, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άρχισε σήμερα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία. Μετά το Βιετνάμ, προγραμματίζει να ταξιδέψει στη Μαλαισία και στην Καμπότζη, για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του και να την προβάλλει ως εταίρο άξιο εμπιστοσύνης.
Η αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας έχει καίρια σημασία για τις κινεζικές εξαγωγές. Το 2024, οι χώρες του ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), πρωτίστως το Βιετνάμ και η Μαλαισία, ήταν ο κυριότερος προορισμός κινεζικών προϊόντων, που έφθασαν συνολικά σε αξία τα 586,5 δισ. δολάρια , σύμφωνα με δεδομένα των κινεζικών τελωνείων.