Quantcast
Τουρκία: Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το 2015 χάρη στην ισχυρή κατανάλωση - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το 2015 χάρη στην ισχυρή κατανάλωση

δημοσιεύτηκε:

H τουρκική οικονομία έδειξε αντοχές στην αναταραχή που επικράτησε στις αναδυόμενες αγορές, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2015, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μπορεί να εμποδίσει την αναπτυξιακή δυναμική μεσοπρόθεσμα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2015 προκάλεσε έκπληξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επειδή η τουρκική οικονομία αντιμετώπισε μία σειρά αρνητικών παραγόντων πέρυσι. Όπως πολλές αναδυόμενες αγορές, έπρεπε να χειρισθεί το πρόβλημα εκροών κεφαλαίων, Επιπλέον, ορισμένες από τις βασικές εξαγωγικές αγορές της χώρας, περιλαμβανομένης της ρωσικής και αυτών της Μέσης Ανατολής, είχαν πολύ χαμηλές επιδόσεις. Το 2015 έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία που συνοδεύθηκαν από τη σχετική πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι επενδύσεις ήταν αδύναμες. Και, η κατάσταση από πλευράς ασφάλειας ήταν πολύ δύσκολη. «Παρά τα προβλήματα αυτά, η ιδιωτική κατανάλωση έδειξε αντοχές», τονίζει το Ταμείο.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους η κατανάλωση ήταν ισχυρή, οικονομολόγος του Ταμείου ανέφερε: «Υπήρξαν πολλοί παράγοντες. Πρώτον, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν. Δεύτερον, πολλά τουρκικά νοικοκυριά έχουν καταθέσεις σε ξένα νομίσματα, η αξία των οποίων αυξήθηκε λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Τρίτον, η πιστωτική επέκταση συνεχίσθηκε, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Τέταρτον, ο ήδη μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός μεταναστών συνέβαλε στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Πέμπτον, τα επιτόκια παρέμειναν χαμηλά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.